Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Foetus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tekening van een foetus door Leonardo da Vinci (circa 1510-1512)

Een foetus is een ongeboren baby in het stadium waarin gelijkenis met het volwassen stadium gaat optreden, in deze fase spreken we niet langer over embryo.

Etymologie[bewerken]

Foetus is een eeuwenoude hypercorrectie van het Latijnse fetus ("worp": het voortbrengen van jongen). In de wetenschappelijke terminologie wordt alleen de spelling fetus geaccepteerd.[bron?]

Menselijke foetus[bewerken]

Bij mensen spreekt men van een foetus vanaf de 8e week van de zwangerschap tot de geboorte. Deze is dan ongeveer 2,5 cm groot en weegt een paar gram. In de dertiende week is de foetus 7,4 centimeter en weegt 23 gram.

De laatste drie maanden van de zwangerschap wordt de foetus dikker en groter en bij de geboorte na 40 weken zwangerschap is het gewicht tussen 2,5 en 4 kg.

De foetale fase begint acht weken na de bevruchting. Alle belangrijke lichaamsstructuren, zoals handen, voeten, het hoofd, de organen en de hersenen, zijn al aanwezig maar ze groeien verder en worden steeds functioneler. Een foetus is niet zo kwetsbaar door omgevingsfactoren als een embryo. Toch kan een toxische blootstelling fysiologische of congenitale afwijkingen veroorzaken. Het risico op een miskraam daalt heel sterk in het begin van de foetale fase.

De onderste grens van levensvatbaarheid van een foetus daalt door de vooruitgang die geboekt wordt in de neonatologie. De twee jongste kinderen die als prematuren geboren werden zijn waarschijnlijk James Elgin Gill (geboren op 20 mei 1987 in Ottawa, Canada, na 21 weken en 5 dagen zwangerschap)[1] en Amillia Taylor (geboren op 24 oktober 2006 in Miami, Florida, na 21 weken en 6 dagen zwangerschap).[2] Beiden groeiden uit tot gezonde kinderen.

Foetushouding[bewerken]

De foetushouding is de houding, waarin de foetus zich bevindt in de moederbuik. De foetushouding wordt ook wel "eihouding" genoemd en wordt ook overdrachtelijk gebruikt in de psychologie, kunst, de studentenwereld en dergelijke.

Afbeeldingen[bewerken]