Conceptionele leeftijd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De embryonale leeftijd (ook conceptionele leeftijd en later foetale zwangerschap) is de leeftijd van een embryo bij een zwangerschap vanaf het moment van bevruchting tot aan de bevalling. Wanneer wordt doorgerekend na de geboorte, wordt gesproken over de postconceptionele leeftijd (PCA)[1]. De postconceptionele leeftijd is gelijk aan de conceptionele leeftijd opgeteld met de chronologische leeftijd (leeftijd vanaf geboorte).

In de beschrijving van de prenatale ontwikkeling van een foetus gebruikt men eerder met de conceptionele leeftijd. De leeftijd sinds de conceptie wordt ook postnataal (na de geboorte) nog gebruikt voor de schatting van verschillende risicofactoren. Zo is de leeftijd sinds bevruchting een betere voorspeller voor het risico op intraventriculair hematoom (IVH) bij premature baby's die behandeld worden met Extra Corporele Membraan Oxygenatie (ECMO).[2]

Bij de opvolging van een zwangerschap, en in de gynaecologie in het algemeen, wordt uitgegaan van de postmenstruele leeftijd die ongeveer twee weken eerder ligt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]