Adolescentie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Adolescentie (hoofdbetekenis))
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Adolescentie (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Adolescentie.

Adolescentie is de overgang in de ontwikkeling tussen de jeugd en volledige volwassenheid, de periode waarin een persoon biologisch, maar niet emotioneel volgroeid is.

De leeftijden die beschouwd worden als onderdeel van de adolescentie verschillen per cultuur. De Wereldgezondheidsorganisatie definieert adolescentie als de periode van iemands leven tussen de het 10e en 20e levensjaar. De Van Dale stelt dat een adolescent een jongere is van ca. 11 tot 20 jaar. In het model van identiteitsontwikkeling van Erik Erikson wordt de adolescentie beschouwd als de periode van ongeveer 14 jaar tot grofweg midden twintig.

Adolescentie is een cultureel en sociaal fenomeen en daarom zijn de grenzen niet gemakkelijk te binden aan fysieke mijlpalen. Het woord stamt af van het Latijnse werkwoord adolescere, dat opgroeien betekent. De periode kan worden herkend aan ontwikkelingen in de psychologie, persoonlijkheid en academische carrière van een persoon. Bij de aanvang van de adolescentie volgen kinderen gewoonlijk het middelbaar onderwijs.

Een persoon die zich in zijn adolescentie bevindt, wordt een adolescent genoemd. De term adolescent heeft niet de sterke connotatie van 'dwarsligger', die het woord puber wel heeft. Puberteit verwijst over het algemeen naar de overgangsfase tussen de kindertijd en de adolescentie, hoewel de begrippen in het dagelijks gebruik elkaar gedeeltelijk overlappen.

Zie de categorie Adolescence van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.