Bejaarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deze vrouw, gefotografeerd ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag, is in veler ogen bejaard

Een bejaarde of senior is iemand van gevorderde leeftijd. Hoe oud dat is, is tamelijk subjectief. Vaak wordt iemand van boven de vijfenzestig jaar oud als bejaard gezien, maar een vaste grens bestaat niet.

Bejaardheid wordt vaak geassocieerd met allerlei lichamelijke ongemakken als gevolg van de leeftijd en het afhankelijk zijn van hulpmiddelen als een wandelstok, looprek, rollator, maaltijden van tafeltje-dek-je en meer medicijngebruik. Dit gaat echter lang niet voor alle bejaarde mensen op. Veel ouderen zijn gezonder en fitter dan hun ouders op dezelfde leeftijd. Belangrijke factoren hierbij zijn, behalve erfelijke aanleg, sociaal milieu en leefstijl. Als men gedurende het leven geplaagd werd door allerlei opgelopen of erfelijke ziektes of gebreken kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid en de levensverwachting als oudere. Ook als een persoon zich te buiten ging aan een ongezonde en risicovolle levensstijl, zoals te veel en ongezond eten, roken, veel alcohol drinken en ander druggebruik kan dit zijn kwaliteit van leven beïnvloeden en zijn levensverwachting bekorten. Verder kan de manier van sporten zoals die bij veel topsporten gebruikelijk is een negatieve invloed hebben op de latere gezondheid.

Door de toegenomen medische mogelijkheden kunnen steeds meer ouderdomsziekten worden verlicht of zelfs genezen, wat bijdraagt aan een hogere levensverwachting. Dit verandert echter niets aan het feit dat het leer- en aanpassingsvermogen van veel ouderen met de jaren afneemt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zoek bejaarde op in het WikiWoordenboek.