Bejaarde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Canadese Muriel Duckworth, hier gefotografeerd ter gelegenheid van haar 100ste verjaardag, is in veler ogen bejaard

Iemand van gevorderde leeftijd wordt wel een senior of bejaarde genoemd. Wat die leeftijd is, is tamelijk subjectief. Vaak wordt iemand van boven de 65 als bejaard gezien, alhoewel velen het hier ook weer niet mee eens zijn.

Bejaardheid wordt vaak geassocieerd aan allerlei lichamelijke ongemakken als gevolg van de leeftijd en het afhankelijk zijn van hulpmiddelen als een wandelstok, looprek, rollator, maaltijden van tafeltje-dek-je en meer medicijngebruik. Dit gaat echter lang niet voor alle bejaarde mensen op. Tegenwoordig zijn ouderen vaker gezond en fit dan vroeger. Beslissende factoren hierbij zijn erfelijke aanleg, sociaal milieu en de leefstijl in het voorafgaande leven. Als men gedurende het leven geplaagd werd door allerlei opgelopen of erfelijke ziektes of gebreken kan dit gevolgen hebben voor de gezondheid als oudere en de levensverwachting. Ook als een persoon zich te buiten ging aan een ongezonde en risicovolle levensstijl, zoals te veel en ongezond eten, roken, veel alcohol drinken en ander druggebruik kan dit zijn kwaliteit van leven beïnvloeden en zijn levensverwachting bekorten. Verder kan de manier van sporten zoals die bij veel topsporten gebruikelijk is een negatieve invloed hebben op de latere gezondheid.

Door de voortschrijdende medische techniek kunnen steeds meer ouderdomsziekten worden verlicht of zelfs genezen, wat bijdraagt aan een hogere levensverwachting. Dit verandert echter niets aan het feit dat het leer- en aanpassingsvermogen van veel ouderen met de jaren afneemt.

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek bejaarde op in het WikiWoordenboek.