Eveline Crone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Eveline Crone
Eveline Crone (2017). Foto Marc de Haan
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Eveline Adriana Maria Crone
Geboren Schiedam, 23 oktober 1975[1]
Werkzaamheden
Vakgebied Neurocognitieve Ontwikkelingspsychologie
Universiteit Universiteit Leiden
Bekende werken Het puberende brein | Het sociale brein van de puber
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Eveline Adriana Maria Crone (Schiedam, 23 oktober 1975[2][3]) is een Nederlandse hoogleraar neurocognitieve ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, waar ze leiding geeft aan de afdeling Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie.[4] Per 1 april 2020 is Crone benoemd tot hoogleraar ‘Developmental Neuroscience in Society’ bij de Erasmus School of Social and Behavioural Sciences.[5]

Opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Crone studeerde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Universiteit van Pittsburgh. In 2003 promoveerde ze cum laude aan de UvA in de ontwikkelingspsychologie.[1] Zes jaar later werd ze hoogleraar in Leiden.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Crone verwacht dat de adolescentie een positieve invloed heeft op de sociale ontwikkeling. Zo denkt zij dat adolescenten beter leren samenwerken, delen en helpen. Deze hypothese onderzoekt Crone met een Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) 2016-2021.

Adolescenten zijn extra gevoelig voor andermans mening. Dat komt door hun veranderend zelfbeeld. Verschillende aspecten van het zelfbeeld zijn aanwijsbaar in het brein. Hoe deze hersengebieden zich ontwikkelen in adolescenten onderzoekt Crone met een Vici-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) 2015-2020.

Braintime, hersenen in groei[6] is de documentaire over een groot en uniek onderzoeksproject in het Brain and Development Lab van Crone. Daar is de hersenontwikkeling van bijna 300 jongeren gedurende vijf jaar gevolgd. Het onderzoek spitste zich toe op leren, risicogedrag en vriendschapsvorming, mogelijk gemaakt met een ERC Starting Grant 2011-2016.

Advies[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 werd Crone lid van de Scientific Council van de European Research Council (ERC) en van de Sociaal-Wetenschappelijke Raad (SWR) van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Samen met drie andere vooraanstaande vrouwelijke hoogleraren, Ineke Sluiter, Judi Mesman en Naomi Ellemers, zette ze in 2005 Athena's Angels op, een organisatie die zich inzet voor de belangen van vrouwen in de wetenschap.

Erkenning[bewerken | brontekst bewerken]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]