Ineke Sluiter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ineke Sluiter
Sluiter (2010)
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Ineke Sluiter
Geboortedatum 13 november 1959
Geboorteplaats Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Werkzaamheden
Vakgebied Griekse literatuur en letterkunde
Universiteit Universiteit Leiden
Promotor prof.dr. D.M. Schenkeveld
Soort hoogleraar Gewoon hoogleraar
Website
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Ineke Sluiter (Amsterdam, 13 november 1959) is hoogleraar Griekse literatuur en letterkunde aan de Universiteit Leiden. Vanaf 1 juni 2020 is Sluiter president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, nadat ze sedert 2018 vicepresident van die instelling was geweest.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1976 tot 1984 studeerde Sluiter klassieke talen aan de Vrije Universiteit Amsterdam met daarop volgend een promotietraject. Sluiter promoveerde in 1990 cum laude aan de Vrije Universiteit Amsterdam op het proefschrift Ancient grammar in context. Contributions to the study of ancient linguistic thought.[1] In 1998 werd Sluiter hoogleraar in Leiden. Sinds 2000 is ze daarnaast wetenschappelijk directeur van OIKOS, de Nederlandse nationale onderzoeksschool voor de klassieke talen. Sluiter specialiseerde zich in de relevantie van de klassieke talen in het huidige tijdgewricht. In 2010 won zij een Spinozapremie en in 2016 werd ze benoemd tot academiehoogleraar. In 2017 verkreeg ze de 'Zwaartekrachtsubsidie' voor onderzoek naar het verankeren van innovatie in de oudheid.

In 2002 publiceerde ze Hoogmoed en ironie. Couperus' Xerxes, over een roman van de Nederlandse schrijver Louis Couperus (1863-1923) in de serie Couperus Cahiers.

Samen met drie andere vooraanstaande vrouwelijke hoogleraren, Naomi Ellemers, Judi Mesman en Eveline Crone, zette ze in 2005 Athena's Angels op, een organisatie die zich inzet voor de belangen van vrouwen in de wetenschap.

Op 18 februari 2020 ontving ze een eredoctoraat van de Universiteit van Bristol.[2]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Sluiter is dochter van een vertegenwoordiger en een directrice van een verzorgingsinstelling. Ze was een snelle leerling, die klassen versneld doorliep. Haar zus Judith Karin Sluiter (1962-2018) was eveneens hoogleraar (Medische selectie en begeleiding aan Universiteit van Amsterdam) en fysiotherapeut in het Academisch Medisch Centrum.[3] Een andere zus kwam in 1992 door een verkeersongeval om het leven, en een vierde zusje uit het gezin overleed in 1965 na zes maanden.[4]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]