Vulva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geschoren vulva
1 buitenste of grote schaamlippen
2 binnenste of kleine schaamlippen
3 clitorishoed
4 clitoris
5 vagina

De vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Hiertoe behoren de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina.

Anatomie van de vulva[bewerken]

De binnenste of kleine schaamlippen (labia minora, zie foto) omsluiten het 'voorhof' (vestibulum vaginae). Dit voorhof bevat de opening van de urinebuis (plasbuis of ostium urethrae), het maagdenvlies (de hymen) of restanten daarvan met opening van de vagina (introitus vaginae of ostium vaginae), en de uitgangen van de grote voorhofklier (klier van Bartholin of glandula vestibularis major). Aan de voorkant bij de clitoris fuseren de beide lippen. De binnenste schaamlippen zijn bedekt met niet verhoornend plaveiselcelepitheel en bevatten vetloos bindweefsel en talgklieren.

De buitenste of grote schaamlippen (labia majora, zie afbeelding) zijn samen met de venusheuvel of schaamheuvel (mons pubis) behaard met schaamhaar (pubes). Deze lippen zijn bedekt met gewone huid (verhoornend plaveiselcelepitheel) en bevatten veel vet, talg- en zweetklieren. Eronder ligt een zwellichaam (bulbus vestibuli), dat zwelt bij seksuele opwinding.

Afwijkingen en ziekten van de vulva[bewerken]

Zie ook[bewerken]