Vulva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Geschoren vulva
1 buitenste of grote schaamlippen
2 binnenste of kleine schaamlippen
3 clitorishoed
4 clitoris
5 vagina
Natuurlijk behaarde uitwendige geslachtorgaan van een vrouw

De vulva is het uitwendige deel van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Hiertoe behoren de schaamlippen, de clitoris, de uitgang van de urinebuis en de opening van de vagina.

Anatomie van de vulva[bewerken]

De buitenste of grote schaamlippen (labia majora, zie afbeelding) zijn samen met de venusheuvel of schaamheuvel (mons pubis) behaard met schaamhaar (pubes). Deze lippen zijn bedekt met gewone huid (verhoornend plaveiselcelepitheel) en bevatten veel vet, talg- en zweetklieren. Eronder ligt een zwellichaam (bulbus vestibuli), dat zwelt bij seksuele opwinding.

De binnenste of kleine schaamlippen (labia minora, zie foto) omsluiten het 'voorhof' (vestibulum vaginae). Dit voorhof bevat de opening van de urinebuis (plasbuis of ostium urethrae), het maagdenvlies (de hymen) of restanten daarvan met opening van de vagina (introitus vaginae of ostium vaginae), en de uitgangen van de grote voorhofklier (klier van Bartholin of glandula vestibularis major). Aan de voorkant bij de clitoris fuseren de beide lippen. De binnenste schaamlippen zijn bedekt met niet verhoornend plaveiselcelepitheel en bevatten vetloos bindweefsel en talgklieren.

Variatie van de vulva

De variatie tussen vrouwen van de vulva is groot. Zo kunnen de kleine schaamlippen geheel bedekt zijn door de grote schaamlippen, danwel uitwendig goed zichtbaar zijn, evenals de clitoris. Ook de kleur van de huid verschilt van vrouw tot vrouw.

In natuurlijke vorm is de vulva behaard. Afhankelijk van de mode of eigen voorkeur scheren vrouwen hun schaamhaar.

Afwijkingen en ziekten van de vulva[bewerken]

Zie ook[bewerken]