Abces

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Abces
Abces
Coderingen
ICD-9 682.9
MeSH D000038
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een abces is een hoeveelheid pus (etter) in een niet eerder bestaande holte. Etter in een wel van tevoren bestaande holte (galblaas, pleuraholte) heet empyeem.

Abcessen zijn vrijwel altijd het gevolg van een bacteriële infectie. De bacteriën scheiden toxinen af en veroorzaken het afsterven van cellen ter plaatse en een ontstekingsreactie, die afweercellen aantrekt, die ten dele ook weer uit elkaar barsten. Hierdoor ontstaat een holte in het weefsel, gevuld met etter. Etter bestaat uit vervloeide dode weefselcellen, levende en dode bacteriën en dode witte bloedcellen, vooral macrofagen.

Abcessen kunnen overal op en in het lichaam voorkomen. Sommige plaatsen worden echter relatief veel vaker getroffen. Hieronder staat een aantal veelvoorkomende typen abces; sommige worden in dit artikel behandeld, sommige hebben een eigen artikel.

Locaties en typen[bewerken | brontekst bewerken]

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Behandeling bestaat in het algemeen uit het laten aflopen van de etter, nadat met een scalpel een toegang tot het abces is gemaakt. Dit is pijnlijk doordat het ontstoken weefsel meer dan normaal reageert op prikkels. Bij grotere ingrepen zal het daarom onder narcose gebeuren. Plaatselijke verdoving is in een ontstoken gebied minder gewenst. Soms wordt bij oppervlakkige abcessen de huid verdoofd door deze met een spray koud te maken. Als de etter door de gemaakte opening goed weg kan, begint de genezing en zullen antibiotica vaak niet nodig zijn. Indien nodig wordt voor enige tijd een drain aangelegd om een goede afvloeimogelijkheid te bieden. Bij steenpuisten kan echter meestal beter niet gesneden worden.