Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Klomp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel is in bewerking voor de Schrijfwedstrijd. Crystal wp.png
Wil je een grotere wijziging in dit artikel doorvoeren, dan is het misschien beter deze eerst op de overlegpagina voor te stellen. Voor uitleg hierover zie hier.
Polygoonjournaal uit 1975. In het Brabantse Sint-Oedenrode wordt een klompenbeurs gehouden.
Klomp
Geluid van een man die rustig voorbij loopt op klompen
De jonge klompenmaker (Henry Ossawa Tanner, 1895)
Ongelakte klompen van wilgenhout
De grootste klomp ter wereld uit één stuk hout in het Overijsselse Enter

Klompen zijn houten schoeisel dat sinds de oudheid bestaat en gedurende de middeleeuwen en nog lang daarna in grote delen van Europa gedragen werd, vooral door arbeiders en boeren. Een oude benaming is holleblok of holsblok. De tripklomp is een laag uitgesneden klomp met een leertje over de wreef die vooral door vrouwen en kinderen werd gedragen. Trippe en platijn zijn middeleeuwse houten zolen met lederbanden.

Ongeverfde klompen werden met zand of schelpgruis schoongeschuurd en in sommige gebieden witten vrouwen daarna hun klompen met krijtwit. Ze droegen deze gewitte klompen in huis en wanneer ze naar de kerk gingen.

Het lopen op klompen vereist een speciale techniek. Iemand die nog nooit op klompen heeft gelopen, kan er veel moeite mee hebben en al snel zijn of haar klompen verliezen. Door bij het optillen van de voet de tenen te krommen wordt de klomp vastgehouden. Mensen die vaak op klompen lopen doen dit onbewust. Het lopen op klompen doet aanvankelijk pijn aan de wreef, maar dat went snel.

Nederland[bewerken]

Klompen worden meestal van populierenhout en wilgenhout gemaakt. Kenners beschouwen klompen als een warme en veilige vorm van voetbedekking. Traditioneel worden klompen in een gele kleur gelakt, soms met eenvoudige versieringen die van plaats tot plaats verschillen. Vaak doen de versieringen aan schoenveters denken, alsof men de klomp op een schoen wil doen lijken.

Door de week droeg men doorgaans ongeschilderde klompen. Bij de kerkgang was dat anders: mansklompen waren zwart geschilderd en vrouwsklompen naturel gelakt met een bloemmotief. Klompen uit de souvenirindustrie zijn vaak met molens of tulpen beschilderd.

Ook waren er klompen met scherpe metalen punten onder de klomp bevestigd, waarmee men op het ijs kon lopen zonder uit te glijden.

Anno 2010 ziet men in Nederland klompen alleen nog een enkele maal op het platteland. Veel (sier) klompen worden voor de souvenirindustrie gemaakt. Niet alleen van hout, maar ook van bijvoorbeeld Delfts blauw aardewerk.

Maten[bewerken]

De maat van een klomp wordt doorgaans in centimeters aangegeven. Ook de gewone schoenmaat komt echter steeds meer voor, zoals op de afbeelding te zien is.

Klederdrachten[bewerken]

Bij de Staphorster klederdracht wordt door de vrouwen witte klompen gedragen.

De klompen op Marken waren vroeger vaak donkerbruin geverfd met daarop geschilderde rode of roze roosjes met licht- en donkergroene blaadjes. Daartussen werd dan de naam van de draagster geschilderd. De aanstaande bruidegom maakte tijdens het varen bruidsklompen voor zijn bruid met kerfwerk bestaande uit toverknopen of drievoudige krakelingen, die alleen tijdens de bruidstijd gedragen werden. Daarna stonden ze op een bankje voor het pronkbed.

Vlaanderen[bewerken]

In Vlaanderen wordt soms nog de benaming holleblokken gebruikt om klompen voor mannen aan te duiden, waarbij met klompen dan met name klompen voor vrouwen worden bedoeld. De 19e-eeuwse Vlaamse schrijver Ernest Claes gebruikte in zijn boek De Witte van Zichem de term echter ook voor vrouwenklompen: "Hij hoorde de holleblokken van moeder weg kletsen [...]."

In België dragen de gilles tijdens het carnaval van Aalst en Binche traditioneel klompen.

Andere landen[bewerken]

In Zweden hebben klompen vaak een leren bovenkant die op een houten zool is gespijkerd. Deze Zweedse klompen hebben meestal geen hiel, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden aan- en uitgetrokken. Van dit model zijn de witte klompen afgeleid die soms in ziekenhuizen en vergelijkbare instellingen worden gedragen.

Klompenfabricage[bewerken]

Voor het produceren van een klomp wordt een blok hout (wilgen- of populierenhout) in enkele fasen bewerkt.

 • Stap 1: de buitenkant van de klomp hakken en schaven tot de ruwe vorm te zien is
 • Stap 2: de holte voor de voet boren
 • Stap 3: na enige droogtijd, de buitenkant afwerken
 • Stap 4: de binnenkant afwerken
 • Stap 5: de klomp eventueel beschilderen.

Het met de hand vormgeven van een klomp kost ca. een half uur per klomp. Met behulp van twee eenvoudige machines is die tijd terug te brengen tot ca. vijf minuten. De ene machine bewerkt de buitenkant van de klomp, de andere de binnenkant. De machine die de buitenkant vormgeeft werkt zoals een machine die sleutels kopieert: een mal van de klomp draait rond, terwijl een voeler de omtrek aftast. Een frees volgt de bewegingen. Er is één mal voor een paar klompen in een bepaalde maat. Om linker- en rechterklompen te fabriceren wordt de beweging ofwel direct, ofwel in spiegelbeeld gevolgd. Dat wordt bij deze machine gedaan door de draairichting van de klomp ten opzichte van de mal om te keren.

De machine voor het bewerken van de binnenkant werkt op hetzelfde principe, maar bij deze machine zit de frees aan de kop van een lange, beweegbare as en zijn klomp en mal vast gemonteerd. De klompenmaker kan de as in alle richtingen bewegen. Om linker- en rechterklompen te maken worden de horizontale bewegingen die de voeler maakt al dan niet omgekeerd. Veel machines maken tegelijkertijd de linker- en rechterklomp.

In Nederland houdt anno 2017 nog een gering aantal klompenmakers zich dagelijks bezig met de productie van traditionele houten klompen. Een klompenmakerij is vaak vooral een toeristische trekpleister.

Afbeeldingen klompenfabricage[bewerken]

Zilveren Klomp & Zilveren Effer[bewerken]

Jaarlijks vindt er een landelijke keuring plaats tijdens de klompenmakers contactdag in Sint-Oedenrode. Op de keuring worden de klompen op pasvorm, model en kwaliteit gekeurd. De winnaar van de machinaal gemaakte klompen wint de Zilveren Klomp en de winnaar van de handmatig gemaakte klompen de Zilveren Effer. Het uitreiken van de Zilveren Klomp en de Zilveren Effer wordt respectievelijk sinds 1930 en 1997 gedaan.

Wetenswaardigheden[bewerken]

Een brugwachter haalt, bij een open brug, zijn bruggeld bij de passerende schipper op met een klomp aan een hengel; - een jongetje loopt langs de kant van het water; in het water drijft een klomp met een zeiltje; het jongetje trekt de klomp met een touw mee; - mannenbenen, gestoken in klompen, lopen voorbij; - een meisje zet, rond Sinterklaastijd, een klomp met een wortel en wat hooi bij de kachel; - div. shots van de expositie: te zien zijn oa gewone klompen, sierklompjes, herenklompen, mooiversierde damesklompen; een zeer grote klomp met een klein meisje erin; een klompenmaker aan het werk; - een burgerman (schoenen in de rechterhand, aktetas in de linker) scharrelt moeizaam op klompen over de Groote Markt, richting Martinitoren, 31 oktober 1952
 • De oudste afbeelding van een klomp is te zien op een 15e-eeuws altaarstuk van Derick Baegert in de kerk S. Johannes Baptista (Propsteikirche) te Dortmund.
 • Het Franse woord voor klomp is sabot. De woorden saboteur en sabotage zijn daarvan afgeleid. Arbeiders die ontslagen waren omdat de werkgever een machine had aangeschaft, gooiden een klomp in de machine waardoor de machine vastliep.
 • Nederlandse uitdrukkingen en gezegden waarin de klomp voorkomt.
 • Wilma Landkroon had in 1969 een hitje met het liedje Een klomp met een zeiltje.
 • De grootste klompenfabriek ter wereld (Klompenfabriek Nijhuis BV) staat in Beltrum (gemeente Berkelland, Gelderland)
 • Klompenmaken kan nog worden gezien op jaarmarkten en bij een aantal klompenmakers en musea die in het toeristenseizoen actief zijn. Er zijn in Nederland nog maar enkele klompenmakers die fulltime bezig zijn met het maken van klompen.
 • De grootste klomp ter wereld, gemaakt uit één stuk hout, is te vinden in het Twentse dorp Enter en dient als kenmerk van de klompenmakerij. Ook is in Enter een klompenmuseum te vinden. De grootste klomp ter wereld is 403 cm lang, 171 cm breed en 169 cm hoog en is sinds 26 juni 1991 opgenomen in het Guinness Book of Records. De op één na grootste klomp uit één stuk hout is ook te vinden in Enter.
 • Er zijn twee plaatsen in Nederland die De Klomp heten:
  • De Klomp; een kleine woonkern en een station in de gemeente Ede in de Nederlandse provincie Gelderland. Het gehucht heeft zijn naam ontleend aan de vroeger hier gelegen opslagplaats van turf. Een stapel turf, een turfmijt, heette ook wel turfklamp, kortweg klamp, verbasterd tot (de) Klomp.
  • De Klomp; een plaats in de gemeente Weesp in de Nederlandse provincie Noord-Holland.
  • In Enschede is een straat die De Klomp heet.
 • Klompen zijn vandaag de dag nog steeds modieus, de zogeheten Crocs worden echter niet van hout gemaakt. De klomp was de inspiratie voor deze crocs, een klompvormige schoen volledig gemaakt van felgekleurd plastic.
 • Door de starre houten zool voelt de drager oneffenheden van de ondergrond niet. Men zegt dan ook wel "iets met zijn klompen aan kunnen voelen" (of iets op zijn klompen aanvoelen) als iets overduidelijk is.
 • Een bekende alternatieve toepassing van een klomp is het innen van bruggeld bij bruggen en sluizen. De brug- of sluiswachter laat een klomp aan een touw zakken zodat de schipper er de betaling in kan doen. Een klomp heeft daarvoor de ideale vorm. In Friesland worden de bruggelden van gemeentelijke bruggen nog steeds op deze manier naar binnen 'gehengeld'.
 • In 2011 kreeg de Ghanese koning Nana Okrukata V een paar klompen cadeau van de Nederlandse stichting Akwadaa en raakte hier zo enthousiast over dat hij 10.000 klompen bestelde voor zijn politieke partij, de New Patriotic Party (NPP). Dit haalde in heel Nederland het nieuws.
 • In de najaarscollectie van Viktor & Rolf van 2007 waren klompen op hakken te zien.

Musea[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek klomp in het WikiWoordenboek op.