Luttenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luttenberg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Luttenberg (Overijssel)
Luttenberg
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Raalte Raalte
Coördinaten 52° 24′ NB, 6° 22′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
2.255[1]
Overig
Woonplaatscode 1494
Foto's
Centrum van Luttenberg
Centrum van Luttenberg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Luttenberg (Nedersaksisch: Luttenbarg) is een dorp in de gemeente Raalte in de Nederlandse provincie Overijssel. In 2021 telde het 2.255 inwoners.[1]

Dorp[bewerken | brontekst bewerken]

Luttenberg, RK kerk

Centraal in het dorp staat de katholieke kerk die gewijd is aan de heilige Cornelius, er naast staat dorpshuis Elckerlyc. De Lourdesgrot is het enige rijksmonument in de plaats. Hij is in 1915 door de dorpelingen aan een driesprong in het dorp opgericht ter gelegenheid van een priesterjubileum. Eind jaren 1940 werd er gezamenlijk gebeden voor de behouden terugkeer van de twintig Luttenbergse jongemannen die als dienstplichtige naar Nederlands-Indië waren gestuurd. In 1975 is de toen bouwvalige grot geheel herbouwd.

Luttenberg heeft een basisschool genaamd 'Esmoreit', ze ligt aan de Butzelaarstraat midden in het dorp. Verder zijn 'Landbouwmuseum De Laarman' en 'Klompenatelier Dijkman' er gevestigd.


Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De landbouw in de omgeving van het dorp is vooral gericht op melkveehouderij. Net ten zuiden van Luttenberg ligt het gelijknamige natuurgebied met overwegend bos en een paar heideveldjes. Het is een kleine stuwwal met een top van 31 meter boven NAP. Het is een apart liggend deel van de Sallandse Heuvelrug. In de buurt zijn verschillende recreatieve voorzieningen gevestigd zoals een recreatiepark dat bestaat uit een camping en een bungalowpark. Ten zuidoosten van het dorp ligt het stratencircuit de Luttenbergring. Van 1971 tot 1989 werd het gebruikt voor internationale motorraces.

Recreatie en sport[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent een aantal festiviteiten die vooral in de zomermaanden plaatsvinden. Het Luttenbergs feest dat gevierd wordt in de maand augustus met als hoogtepunt op de zondagmiddag het zwientie tikken, bestaat uit een kermis en allerlei activiteiten op de kerkweide, zoals gatgraven en kalverkeuring. Daarnaast zijn er een biertent en een muziektent. Tijdens de muzikale Landdag op een zondagmiddag in juni zingen een tiental koren oud-Hollandse liederen in het centrum van het dorp. Openluchttheater 'Het Lommerrijk' ligt verscholen in het bos achter de kerk. Hier worden concerten en voorstellingen gegeven.

Luttenberg heeft een sportpark met een sporthal, kunstgrasvelden, een boardingveld en een beachveld.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Luttenberg is per auto toegankelijk vanaf de N347 en de N348. Sinds begin 2019 is het per openbaar vervoer bereikbaar met buurtbus 518, deze rijdt van station Raalte via Luttenberg naar Lemelerveld. Door het dorp loopt de Landelijke Fietsroute 15, de Boerenlandroute.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]