Luttenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Luttenberg
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Luttenberg (Overijssel)
Luttenberg
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Raalte Raalte
Coördinaten 52° 24′ NB, 6° 22′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2019) 2.208
Foto's
Centrum van Luttenberg
Centrum van Luttenberg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Luttenberg (Nedersaksisch: Luttenbarg) is een dorp in de gemeente Raalte in de Nederlandse provincie Overijssel. Begin 2019 telde het 2.208 inwoners.[1]

Dorp[bewerken]

Centraal in het dorp staat de katholieke kerk die gewijd is aan de heilige Cornelius, er naast staat dorpshuis 'De Elckerlyc'. De Lourdesgrot is het enige rijksmonument in de plaats. Hij is in 1915 door de dorpelingen aan een driesprong in het dorp opgericht ter gelegenheid van een priesterjubileum. Eind jaren 1940 werd er gezamenlijk gebeden voor de behouden terugkeer van de twintig Luttenbergse jongemannen die als dienstplichtige naar Nederlands-Indië waren gestuurd. In 1975 is de toen bouwvalige grot geheel herbouwd.

Luttenberg heeft een basisschool genaamd 'Esmoreit', ze ligt aan de Butzelaarstraat midden in het dorp. Verder zijn 'Landbouwmuseum De Laarman' en 'Klompenatelier Dijkman' er gevestigd.

Omgeving[bewerken]

De landbouw in de omgeving van het dorp is vooral gericht op melkveehouderij. Net ten zuiden van Luttenberg ligt het gelijknamige natuurgebied met overwegend bos en een paar heideveldjes. Het is een kleine stuwwal met een top van 31 meter boven NAP. Het is een apart liggend deel van de Sallandse Heuvelrug. In de buurt zijn verschillende recreatieve voorzieningen gevestigd zoals een recreatiepark dat bestaat uit een camping en een bungalowpark. Ten zuidoosten van het dorp ligt het stratencircuit de Luttenbergring. Van 1971 tot 1989 werd het gebruikt voor internationale motorraces.

Recreatie en sport[bewerken]

Het dorp kent een aantal festiviteiten die vooral in de zomermaanden plaatsvinden. Het Luttenbergs feest dat gevierd wordt in de maand augustus met als hoogtepunt op de zondagmiddag het "Zwientie tikken", bestaat uit een kermis en allerlei activiteiten op de kerkweide, zoals gatgraven en kalverkeuring. Daarnaast zijn er een biertent en een muziektent. Tijdens de muzikale Landdag op een zondagmiddag in juni zingen een tiental koren Oudhollandse liederen in het centrum van het dorp. Openluchttheater 'De Lommerijk' ligt verscholen in het bos achter de kerk. Hier worden concerten en voorstellingen gegeven.

Luttenberg heeft een sportpark met kunstgrasvelden, een boardingveld en een beachveld. Ook staat hier sporthal 'De Achterberg'. Door het dorp loopt de Landelijke Fietsroute 15, de Boerenlandroute.

Het dorp is niet bereikbaar per openbaar vervoer.

Zie ook[bewerken]