Lierderholthuis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lierderholthuis
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lierderholthuis (Overijssel)
Lierderholthuis
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Raalte Raalte
Coördinaten 52° 26′ NB, 6° 12′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 485[1]
Overig
Woonplaatscode 1496
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Beeld van Tijl Uilenspiegel in Lierderholthuis

Lierderholthuis (Nedersaksisch: Lierderholthuus) is een Nederlandse kleine kern in de Overijsselse gemeente Raalte, in Salland. Het telt 485 inwoners.[1] Lierderholthuis ligt in noordwestelijke richting ongeveer tien kilometer van de plaats Raalte verwijderd. Voorts ligt het ingeklemd tussen de IJssel ter linkerzijde en de spoorlijn Zwolle - Almelo ter rechterzijde. Aan de overzijde van de spoorweg bevindt zich de plaats Heino.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Lierderholthuis is gegroeid vanuit een schuurkerk op het erve Lierderholthuis. Dit erf heeft de naam aan het dorp gegeven. De naam Lierderholthuis is te begrijpen door het in stukken te knippen; ‘holt’ betekent landbezit dat iemand in een polder heeft. ‘Holthuis’ betekent dat iemand een huis op het holt heeft, dus op eigen land. Volgens Van der Linde komt de naam Lierderholthuis van de polder waarop de schuurkerk is gebouwd, namelijk de polder Lierder. ‘Lierderholthuis’ betekent vervolgens een huis op eigen land, op de polder Lierderbroek. Al in 1300 is er sprake van het erve Holthuisen op een Sallandse hoevenlijst. Later wordt het erve Lierderholthuisen ook genoemd, maar toen was het verschil tussen de twee nog niet duidelijk. Pas in 1580 wordt er melding gemaakt van het erve Lyderholthuis. Op de kadastrale kaart van 1876 staan twee percelen weiland met de naam Holthuisen. Dit zou kunnen betekenen dat het erve Holthuisen hier, tegenover boerderij Heerenbrink, vroeger stond. De naam ‘Lierderbroek’ komt via Lyrebrouck van Leerebrouck. Een broek is laag, drassig land. Leere komt van het Duitse woord voor ‘leeg’. Letterlijk komt dit neer op bemalen (het legen) laag, drassig land. Met andere woorden: een polder.

Sinds 2003 staat een beeld van Tijl Uilenspiegel in het dorp, van Frank Stoopman. Volgens het volksverhaal heette een brug in Lierderholthuis de Uilenspiegelbrug, omdat Tijl Uilenspiegel hier eens vertoefde. De sage vertelt dat Tijl Uilenspiegel onder de brug ging staan, toen het enorm regende. Hij stond tot zijn heupen in het water. Aan het eind van de dag zag hij de boeren drijfnat terugkeren van hun werk. Hij lachte ze toe en zei: 'Domme boeren, waarom gaan jullie niet, net als ik, schuilen onder de brug?' De oudst bekende versie van het verhaal dateert uit 1922.[2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]