Schoenmaker (beroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schoenmaker (beroep)
Een hedendaagse schoenmaker in Seattle, Washington
Een hedendaagse schoenmaker in Seattle, Washington
Werksoort handwerk
Niveau geschoold
Klasse ambacht
Schoenmakersgereedschap
Houtsnede met schoenmakers uit 1568
Filmpje vakopleiding schoenmaken in 1942

Een schoenmaker is een ambachtsman die van oorsprong schoenen en ander schoeisel zoals laarzen, sandalen, klompen en mocassins maakt en repareert. Deze worden traditioneel gemaakt van materialen als leer, hout, plastic, rubber of jute. Schoenmakers maken gebruik van een leest, een voor deze beroepsgroep typisch gereedschap, dat vroeger meestal van hout of metaal gemaakt werd, maar tegenwoordig van plastic, waarop de schoen gevormd kan worden.

Het vak van schoenmaker is al erg oud. Het wordt reeds uitgeoefend sinds de Romeinse tijd. In de 2e helft van de 19e eeuw kwam de productie van schoenen echter steeds meer in handen van fabrieken en andere grote industrieën, die sneller en goedkoper konden produceren dan schoenmakers. Dit omdat schoenmakers zich geen dure machines konden veroorloven. Sinds honderden jaren zijn er naast schoenmakers ook schoenherstellers. Zij zorgen voor herstel en perfectie van de gebruikte schoen. Schoenherstellers dragen in hoge mate bij aan de recyclingcultuur van tegenwoordig. Door herstel wordt voorkomen dat versleten schoeisel weggegooid word. Nederlandse schoenherstellers staan hoog aangeschreven internationaal vanwege hun hoge kwaliteit in dienstverlening en reparatie. Ook op internationale vakwedstrijden scoren de Nederlanders hoog. De schoenmaker zelf is een bijna uitgestorven beroep, sporadisch zijn er nog enkele vaklieden die op bestelling of kleinschalig schoenen produceren.


De patroonheiligen van schoenmakers zijn Crispinus en Crispinianus. Deze twee heiligen maakten schoenen voor de armen in het Franse Soissons.