Schoenmaker (beroep)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schoenmaker
Schoenmaker in Seattle, Washington (2007)
Werksoort handwerk
Niveau geschoold
Klasse ambacht
Schoenmakersgereedschap
Houtsnede met schoenmakers uit 1568
Filmpje vakopleiding schoenmaken in 1942

Een schoenmaker of corduwener is een ambachtsman die van oorsprong schoenen en ander schoeisel zoals laarzen, sandalen, klompen en mocassins maakt en repareert. Deze worden traditioneel gemaakt van materialen als leer, hout, plastic, rubber of jute. Schoenmakers maken gebruik van een leest, een voor deze beroepsgroep typisch gereedschap, dat vroeger meestal van hout of metaal gemaakt werd, maar tegenwoordig[(sinds) wanneer?] van plastic, waarop de schoen gevormd kan worden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het vak van schoenmaker werd reeds uitgeoefend in de Romeinse tijd. In de 2e helft van de 19e eeuw kwam de productie van schoenen echter steeds meer in handen van fabrieken en andere grote industrieën, die sneller en goedkoper konden produceren dan schoenmakers. Dit omdat schoenmakers zich geen dure machines konden veroorloven. De naam 'corduwener' komt van de naam van het leer uit de Spaanse stad Cordoba.

De patroonheiligen van schoenmakers zijn Crispinus en Crispinianus. Deze twee heiligen maakten schoenen voor de armen in het Franse Soissons.

Sinds honderden jaren zijn er naast schoenmakers ook schoenherstellers. Zij zorgen voor herstel en perfectie van de gebruikte schoen. Schoenherstellers dragen in hoge mate bij aan de recyclingcultuur van tegenwoordig. Door herstel wordt voorkomen dat versleten schoeisel weggegooid wordt.

Het beroep van schoenmaker is bijna uitgestorven; er zijn nog enkele vaklieden die op bestelling of op kleine schaal schoenen produceren.

Opleidingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland zijn er slechts een aantal scholen die een opleiding tot schoenhersteller aanbieden. Een ervan is de Dutch HealthTec Academy. Een dergelijke opleiding duurt twee jaar en wordt aangeboden op MBO niveau 2. Een student kan er na twee jaar voor kiezen om nog een jaar door te leren. Dit jaar is gericht op ondernemerschap en wordt aangeboden op MBO niveau 3.

Fabrieken[bewerken | brontekst bewerken]

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Op andere Wikimedia-projecten