Schoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Modeshow (anno 1960) van zomerschoenen in het Kurhaus te Scheveningen
Een paar werkschoenen
Een damesvoet in een sandaal
Bergschoenen

Een schoen is de meest gebruikelijke vorm van schoeisel.

Kenmerken[bewerken]

Schoenen bieden bescherming aan de voeten tegen vuil, een harde ondergrond, kou, etc. Ze kunnen het lopen gemakkelijker maken, maar soms ook juist niet (bijvoorbeeld schoenen met naaldhakken). De vorm van de schoen is zeer modegevoelig en schoenen ontwerpen is een apart vak. De Nederlander Jan Jansen is een bekend schoenontwerper.

De schoen is gemaakt in de vorm van de voet. Het bovenmateriaal (leer, kunststof of stof) is meestal soepel om goed te passen. Het leer van een schoen is gemaakt van huiden van dieren en dan met name van runderen, omdat deze huiden het sterkst zijn. Deze huiden worden gelooid (vocht toebrengen aan de huid). Hierdoor zwelt de huid op en kan deze in laagjes gesneden worden. De toplaag, de nerf, is het sterkst en is glad of bewerkt leer zoals nubuck. De volgende laag is suède en de onderste laag heet split en is het minst van kwaliteit.

De zool is van wat stugger slijtvast materiaal (leer, echt rubber en thermoplastische rubber (TR)), maar kan wel meebewegen tijdens het lopen. De hak van de schoen is meestal van stug materiaal. Deze is soms van kunststof die een bewerkte oppervlakte heeft zoals een verfkleur. In de meeste gevallen zijn de hakken van kunststof gemaakt en omkleed met leer, textiel of horizontale dunne en smalle reepjes leer.

Schoenen worden vaak met veters aan de voet gestrikt, met gespen vastgemaakt maar ook klittenband is populair, vooral bij kinderen die moeite hebben met het strikken van veters. Bovendien is klittenband gebruiksvriendelijker doordat het sluiten makkelijker en veel sneller gaat. Schoenen zonder veters of klittenband maar met een elastische bovenzijde heten instappers.

Soorten schoenen[bewerken]

Er zijn zeer veel soorten schoenen, voor verschillende sporten, gelegenheden en beroepen.


Herenschoenen[bewerken]

Herenschoenen worden ingedeeld naar de manier waarop zij worden gesloten:

 • Oxfordschoenen of Balmorals: het voorste gedeelte heeft een V-vormige opening waar de veters aan worden vastgemaakt.
 • Derbyschoenen: de veters worden vastgemaakt aan twee stukjes leer die los van elkaar aan het voorste deel van de schoen zitten.
 • Monkschoenen hebben een gesp in plaats van veters.
 • Instappers of loafers (waaronder mocassins) hebben geen veters of gespen.

Damesschoenen[bewerken]

Damesschoenen worden veelal onderscheiden naar de hoogte van de hak:

 • Stiletto's (met een zeer hoge en dunne hak).
 • Naaldhakken (minstens 7 cm hoog).
 • Pumps (hooggehakte instappers).
 • Kitten heels (met een hak van 2,5 tot 5 cm).
 • Schoenen met een sleehak in de vorm van een wig.
 • Slingbacks zijn schoenen die met een band achter de hiel worden vastgemaakt.
 • Ballerina's hebben een zeer lage hak of geen hak en een betrekkelijk kort deel over de tenen.

De schoen in de taal en de plaatselijke gebruiken[bewerken]

Veel kinderen in Nederland zetten hun schoen eind november en begin december bij de schoorsteen, want dan is het Sinterklaasavond. De kinderen geloven dat Sint Nicolaas langskomt op zijn schimmel, door de schoorsteen naar beneden komt en een lekkernij in de schoen legt. En als ze thuis geen schoorsteen hebben zetten ze hun schoen bij de verwarming, een deur of bij een raam.

In veel Aziatische culturen, zoals de Turkse, Chinese, Japanse en Koreaanse cultuur, doet men de schoenen uit als men het huis betreedt. Iedere bewoner van een huis heeft zijn eigen huisslippers of schoenen, en voor in de badkamer en wc is altijd ook nog een extra paar aanwezig. Het niet conformeren aan deze regels wordt als een belediging ervaren. De reden is dat met schoenen buiten gelopen wordt, waardoor zaken als modder en straatvuil aan de schoenen kleven. Door de schoenen aan te houden wordt dit naar binnen verspreid wat men vies vindt. Het hebben van een deurmat doet daaraan niet af, een schoen is per definitie nooit 'schoon'.

Zie ook[bewerken]

Schoenenmuseum[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe link[bewerken]