Sportschoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sportschoenen

Een sportschoen of sneaker is een schoen die speciaal is gemaakt om te dragen tijdens sportactiviteiten. De schoen wordt echter, vooral door de jeugd, ook als vrijetijdsschoen gedragen.[bron?] Een sportschoen is doorgaans licht van gewicht, met een kunststof zool en met soms flitsende kleuren. Andere namen voor sportschoenen zijn sneakers of gympen.

Voor specifieke sporten zijn er speciale schoenen zoals de tennisschoen, de golfschoen, de wielrennersschoen etc. Bij deze sporten worden doorgaans geen generieke sportschoenen gedragen. Voorbeelden hiervan zijn voetbalschoenen die onder andere noppen op de zool hebben, en schoenen met spikepunten die bij bepaalde onderdelen van atletiek worden gebruikt. Verder wordt er ook onderscheid gemaakt in schoeisel voor binnensporten en buitensporten.

Ook kunnen schoenen die in het verleden de functie van sportschoenen hadden, deze verliezen. Zo waren Chuck Taylor All-Stars vroeger basketbalschoenen, maar tegenwoordig basketbalt niemand meer op dergelijke schoenen. Deze schoenen zijn meer een mode object van de jeugd geworden en worden niet meer als sportschoen gebruikt.