Naar inhoud springen

Sportschoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sportschoenen

Een sportschoen of sneaker is een schoen die speciaal is gemaakt om te dragen tijdens sportactiviteiten. De schoen wordt echter ook wel als vrijetijdsschoen gedragen. Een sportschoen is doorgaans licht van gewicht, met een kunststof zool en heeft soms flitsende kleuren. Sportschoenen worden ook wel sneakers of gympen genoemd.

Voor specifieke sporten zijn er speciale schoenen zoals de tennisschoen, de golfschoen, de wielrennersschoen etc. Bij deze sporten worden doorgaans geen generieke sportschoenen gedragen. Voorbeelden hiervan zijn voetbalschoenen die onder andere noppen op de zool hebben, en schoenen met spikepunten die bij bepaalde onderdelen van atletiek worden gebruikt. Verder wordt er ook onderscheid gemaakt in schoeisel voor binnensporten en buitensporten.

Ook kunnen bepaalde typen schoenen die in het verleden de functie van sportschoen hadden, deze functie gaandeweg verliezen. Zo waren Chuck Taylor All-Stars vroeger basketbalschoenen, maar anno 2019 worden ze daarvoor niet uitsluitend meer gebruikt.

Op andere Wikimedia-projecten