Voetbalschoen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moderne voetbalschoenen van het merk adidas
Voetbalschoenen van 1920

Een voetbalschoen is speciaal vervaardigd schoeisel dat bedoeld is voor spelers van het voetbalspel.

De eerste speciaal voor voetbal gemaakte schoenen verschenen aan het eind van de negentiende eeuw. Ze waren gemaakt uit hard leer, sloten hoog rond de enkels, hadden stalen punten en eenvoudige noppen gemaakt van metaal of leer, die voor een betere grip (houvast) zorgden.

Rond 1950 werd de voetbalschoen aanmerkelijk lichter door het gebruik van synthetische materialen. Noppen worden nu gemaakt van rubber en metaal.

Rond het eind van de jaren vijftig werd de voetbalschoen aanmerkelijk lager: de "voetballaars" veranderde in een "voetbalslipper". Plastic werd meer en meer gebruikt voor de zool terwijl kangoeroeleer in de mode raakte voor het bovenstuk. De laatste jaren deed men onderzoek naar het gebruik van bizonleer in plaats van kangoeroeleer, maar uiteindelijk werd dit afgeblazen omdat het te duur was. Ook kunststoffen worden dikwijls gebruikt, al worden de beste schoenen nog steeds gemaakt van echt leer.

Rond het eind van de jaren zestig verscheen de schoen waarvan zool en noppen in een stuk werd gegoten uit synthetische materialen zoals polyurethaan. Dit was een simpel alternatief voor de oude schroefnop.

In de jaren negentig verschijnen schoenen met rubberen vlakken waarmee effect aan de bal kan worden gegeven. Noppen worden vervangen door langwerpige platen met als bedoeling minder belasting voor de knie bij een draaiende beweging.

Enkele van de populairste fabrikanten van voetbalschoenen zijn Nike, adidas en Puma.

Zie de categorie Association football boots van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.