Pantoffel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pantoffels
Muiltjes

Een pantoffel (ook: sloef, slof, muil of huisschoen) is schoeisel voor binnenshuis.

De pantoffel is meestal lichter van gewicht en soepeler dan een gewone schoen. De pantoffel is niet bedoeld voor een vochtige omgeving, daar is de slipper voor.

Een pantoffel is vooral bedoeld om de drager comfort te verschaffen: zacht en warm aan de voeten, en gemakkelijk aan- en uit te trekken. Er zijn pantoffels die om de hiel sluiten en er zijn pantoffels die dat niet doen. Een muil sluit nooit om de hiel.

Vaak doet men hun schoenen uit bij binnenkomen. Soms is het nog steeds erg koud op sokken daarom kan men hun pantoffels dan aan doen.

De maatvoering bij pantoffels is dezelfde als bij schoenen. Dit geldt zowel voor Europese als niet-Europese maten.[1]

De pantoffel in de taal[bewerken]

De pantoffel wordt in de volgende woorden gebruikt:

Slof:

De pantoffel komt voor in de volgende spreekwoorden:

  • De pantoffel kussen
  • Iets op zijn pantoffels aankunnen
  • Onder de sloef liggen

De pantoffel in de legende[bewerken]

Volgens de overlevering zijn de meest bekende pantoffels - de muiltjes van Assepoester - eigenlijk gemaakt van bont en niet van glas. De muiltjes van Assepoester maakten hun debuut in de versie van Charles Perrault van dit sprookje. De standaard verklaring hiervoor is dat de verwisseling het resultaat is van een verkeerde vertaling. Bij het maken van de Engelse versie van Charles Perrault's Histoires ou contes du temps passe avec des moralites (1697) is waarschijnlijk pantoufle de vair (bont pantoffel) verward met pantoufle de verre (glazen muiltje).[2]

De pantoffel in verschillende culturen[bewerken]

In Japan worden binnenshuis uitsluitend pantoffels gedragen. Voor het toiletbezoek heeft men een speciaal paar pantoffels.[3]