Hak (schoeisel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sandaal met een hoge hak

De hak van een schoen of ander schoeisel is het gedeelte dat zich aan de onderzijde ervan bevindt, helemaal achteraan. De hak is gemonteerd op de zool, of direct geplaatst en gemonteerd op het omgezwikte leer, of vormt één geheel met de loopzool. Tijdens het staan en lopen rust op dit gedeelte bijna het gehele lichaamsgewicht.

Hakken zijn stevig en kunnen worden vervaardigd uit meerdere lagen leer of uit ander stevig kunststof materiaal. De onderzijde van de hak is bekleed met leer of rubber. Hakken vervaardigd uit kunststof worden vaak aan de buitenkant in een leerstructuur gespoten alsof het horizontale 'laagjes' leer zijn. Ook worden hakken omkleed met leer, vaak in dezelfde kleur en type leer als de schacht. Bij dunne hogere kunststof hakken is in het midden ervan een stalen bus ingegoten, om het afbreken van de hak te voorkomen.

De hoogte van de hak varieert met de mode. Damesschoenen hebben vaak hoge en smalle hakken (zogenaamde "naaldhakken"), wat lastig is bij het lopen over een oneffen ondergrond. De stilettohak is daarvan dan nog een "extreme" variant: van metaal, zeer hoog en zeer spits, De druk veroorzaakt door het gewicht van iemand van 50 kg die schoenen draagt waarvan de oppervlakte van de hak 2 vierkante centimeter bedraagt, kan oplopen tot 25 kg/cm². Dat is meer dan 10 maal de druk die een band van een auto op de weg uitoefent, en kan genoeg zijn om een houten vloer te beschadigen.

Dan is er de blokhak, een stevige vierkante hak, waarop de druk beter verdeeld wordt en het lopen makkelijker gaat. Ten slotte vormt de sleehak een geheel met de zool, loopt geleidelijk op en is alleen door het hoogteverschil van de rest van de zool te onderscheiden.

Geschiedenis[bewerken]

Rond 1600 droeg men rode schoenen met hakken om te laten zien dat men van adel was. Hoe hoger de hak, hoe meer status. De Franse koning Lodewijk XIV, die klein was, droeg schoenen met rode hakken die bezet waren met edelstenen aan het hof. Rond 1650 begon deftige Franse kleding in bredere kringen in de mode te raken. Na de Franse Revolutie veranderde dat. Het werd nu juist de gewoonte om eenvoudig gekleed te gaan. Hakken werden als erotisch en decadent gezien en niemand wilde nog wat met adel te maken hebben. Pas rond 1900 kwamen de hakken weer in beeld.

Soorten hakken[bewerken]

  • Kitten heel
  • Naaldhak, Stilettohak
  • Sleehak
  • Lodewijk XV-hak of Pompadour-hak

Trivia[bewerken]

Een bedrijfje, soms in een warenhuis gevestigd, waar men op de (spoed)reparatie van een versleten hak kan wachten, wordt wel een hakkenbar genoemd, vanwege de daar vaak aanwezige barkrukken.