Molenbuurt (Almere)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Almere Molenbuurt
Wijk van Almere
Map - NL - Almere - Wijk 03 Almere-Buiten - Buurt 04 Molenbuurt.svg
Kerngegevens
Gemeente Almere vlag.svg Almere
Stadsdeel Almere Buiten
Coördinaten 52°23'59,647"NB, 5°16'14,059"OL
Oppervlakte 64 ha.  
Inwoners
(2017)
3.965[1]

Molenbuurt is een wijk in de Nederlandse stad Almere. De wijk is de oudste wijk in het stadsdeel Almere Buiten en grenst aan de wijken Buiten Centrum, Seizoenenbuurt, Bouwmeesterbuurt en het bedrijventerrein Poldervlak aan de noordwestkant. De straatnamen van de Molenbuurt zijn vernoemd naar verschillende type molens.

In 1980 is begonnen met de bouw van de Molenbuurt en in 1999 zijn de laatste woningen afgerond. Er staan ruim 1600 woningen, de meeste rijtjeswoningen met een vrijwel gelijke verdeling tussen koop en huur. De eerste bewoners kregen de sleutel in 1984. Inmiddels wonen er bijna 4200 mensen in 1700 huishoudens in deze wijk. Er is een beperkt aantal bedrijven gevestigd in de wijk.

In de Molenbuurt staan vier basisscholen van verschillende signaturen: De Kring (jenaplan), De Goede Herder (rooms-katholiek), De Tjasker (openbaar) en Het Kompas (protestants-christelijk).

Buurtbewoners hebben in 2015 een website opgezet met informatie over de wijk en aandacht voor o.m. de veiligheid.[2]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Busvervoer in Almere voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De wijk wordt doorsneden door een busbaan. Nabij de wijk bevindt zich het station Almere Buiten van NS.

Molenbuurt heeft twee bushaltes waar de volgende buslijnen stoppen:

Metrobus[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
 M2  Buitenmetro Station Centrum - Stripheldenbuurt Staatsliedenwijk, Waterwijk, Bouwmeesterbuurt, Molenbuurt, Station Buiten, Seizoenenbuurt, Oostvaardersbuurt, Station Oostvaarders, Sieradenbuurt Rijdt tussen Station Almere Oostvaarders en Stripheldenbuurt in een lagere frequentie, rijdt bij Station Centrum verder als buslijn  M1 . Rijdt op zaterdag 24 uur per dag op een deel van de route.

flexiGo[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Route Via Opmerkingen
 22  Station Almere Buiten - De Vaart Molenbuurt, Bolderweg, Draaibrugweg, Vlotbrugweg (flexhalte), Hefbrugweg, Damsluisweg, Schutsluisweg (flexhalte), Damsluisweg, Groene Kadeweg Rijdt op aanvraag van reiziger ook via de haltes Vlotbrugweg en/of Schutsluisweg.