Station Enkhuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Enkhuizen   
Station Enkhuizen
Afkorting Ekz
Opening 6 juni 1885
Perrons 1
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Zaandam - Enkhuizen
Buurtbus(sen) 438
Schoolbus(sen) 650
Vervoerders
- Treinvervoerder Nederlandse Spoorwegen
- Busvervoerder Connexxion
Reizigers 2326 (2019)[1] per dag
Ligging
Plaats Enkhuizen
Coördinaten 52° 41′ 58″ NB, 5° 17′ 16″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Enkhuizen (Nederlands spoorwegstation)
Station Enkhuizen
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Enkhuizen; circa 1900. Collectie van het Utrechts Archief.

Station Enkhuizen (afkorting Ekz) is het spoorwegstation in de Westfriese stad Enkhuizen. Het station dateert uit 1885 en is gelegen aan de in datzelfde jaar geopende spoorlijn (Zaandam –) Hoorn – Enkhuizen.

Het gebouw is uitgevoerd als kopstation en werd in op 6 juni 1885 geopend, tegelijk met de ingebruikname van de spoorlijn tussen Hoorn en Enkhuizen. Het ligt aan het water, naast de kade waar de veerboot van de Veerdienst Enkhuizen - Stavoren naar Stavoren in Friesland aanlegde. In de eerste helft van de twintigste eeuw werden vanaf hier ook goederenwagons verscheept, de HIJSM onderhield een dagelijkse verbinding door middel van een stoompont.

Voormalige goederenloods van Van Gend & Loos
Miniatuurversie van het station in Madurodam.

De bootverbinding Enkhuizen – Stavoren was een essentiële schakel in de rechtstreekse spoorverbinding tussen Amsterdam en Leeuwarden. Deze lijn werd tot de samenvoeging van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM) en Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS) tot NS in 1917 in concurrentie geëxploiteerd met de verbinding via Zwolle van de NCS (Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij) en SS. Na de fusie en het gereedkomen van de Afsluitdijk verminderde het belang van de verbinding via Enkhuizen – Stavoren sterk en bleef het lokale en het toeristische vervoer over.

In samenwerking met de museumstoomtram Hoorn-Medemblik vertrekt sinds de jaren zeventig vanaf de aanlegplaats naast het station een toeristische bootverbinding met Medemblik, die deel uitmaakt van de z.g. 'Historische Driehoek'. Sinds 2002 onderhoudt het MS Friesland, een oude veerboot van Rederij Doeksen, deze bootverbinding.

Vanwege zijn bijzonder fraaie architectuur is er een miniatuurversie van het station te vinden in Madurodam.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
2900 Intercity (NS) EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardMaastricht Rijdt alleen 's avonds laat en op zondagochtend. Stopt niet in Zaandam.
3900 Intercity (NS) EnkhuizenHoornAmsterdam CentraalUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardHeerlen Stopt niet in Zaandam. Rijdt in de vroege ochtend en 's avonds alleen 1x per uur tussen Sittard en Heerlen.
4500 Intercity (NS) Amsterdam CentraalHoornEnkhuizen Stopt niet in Zaandam. Rijdt alleen in de spitsrichting.
3300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalLeiden Centraal – )HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoornHoorn Kersenboogerd 's Avonds na 20:00 uur en in het weekend wordt er niet gereden tussen Hoofddorp en Den Haag Centraal v.v.

Rijdt enkele keren per dag van/naar Enkhuizen

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de ingang van station Enkhuizen is een klein busstation. Het busvervoer rond Enkhuizen wordt verzorgd door Connexxion in opdracht van de provincie Noord-Holland. Enkhuizen valt dan ook onder het concessiegebied "Noord-Holland Noord". Bij het station begint en eindigt sinds de dienstregeling 2009 slechts één buslijn. Aanvankelijk was dit stadslijn 38, vanaf 2016 buurtbuslijn 438, die nu doorrijdt naar station Bovenkarspel-Grootebroek en Andijk. Bus 150 naar Lelystad is met ingang van de dienstregeling 2009 opgeheven; voor de leerlingen van de gereformeerde scholengemeenschap in Kampen rijdt nu enkel nog lijn 650 (eenmaal per schooldag per richting).

Lijn Route
438 Enkhuizen Kweekwal - Enkhuizen Station - Bovenkarspel - Andijk Middenweg
650 Wervershoof Raadhuisplein - Andijk - Bovenkarspel - Enkhuizen Station - Lelystad Station Centrum

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Enkhuizen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.