Hoornbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoornbrug
Oude Hoornbrug rond 1900

De Hoornbrug is een basculebrug over de Delftsche Vliet, een deel van het het Rijn-Schiekanaal, in Rijswijk bij de grens met Den Haag. De brug wordt intensief gebruikt als toegangsader voor Rijswijk en Den Haag doordat de route Rotterdamseweg - Hoornbrug - Haagweg) in het verlengde ligt van de Rijksweg A13 waar men bij knooppunt Ypenburg de snelweg verlaat. Ook is daar een afslag van de A4.

Tevens wordt de brug gebruikt door Haagse tramlijnen 1 en 15.

De brug wordt bediend en is onder beheer van Provincie Zuid-Holland.

Geschiedenis[bewerken]

Waarschijnlijk heeft op de plaats van de huidige brug al in de 12e eeuw een brug gelegen aangezien een deel van de Vliet toen werd gegraven. Een eerste vermelding van de "Hoornbrugge" dateert namelijk uit 1340. Verder is bekend dat in 1601 er een brug was gebouwd op deze locatie, die in 1779 werd vervangen door een nieuwe brug. In januari 1663 meldt de Franse ambassadeur Godefroi d'Estrades in een brief aan Lodewijk XIV van Frankrijk dat hij op weg naar Den Haag wordt opgewacht bij de Hoornbrug door een delegatie van de Staten-Generaal, omdat dit de plek was waar alle ambassadeurs ontvangen werden. Rond 1893 werd de 'oude' Hoornbrug gebouwd. In 1947 werd de huidige brug in gebruik genomen.

In 1940 wilden de Duitsers over deze brug Den Haag binnen trekken om de koningin, de regering en de legerleiding gevangen te nemen. Daarom was de brug van groot belang en werd verdedigd.

In 2000 werden de brugdekken van de Hoornbrug vervangen door een nieuwe constructie. Er zijn plannen voor vervanging van de Hoornbrug door een vaste, hogere verbinding met gescheiden bruggen voor auto-, tram- en fietsverkeer. De eerste plannen en aanbesteding van omstreeks 2013/2014 zijn teruggefloten door de rechtbank. Hierna is besloten te wachten om te wachten met vervanging tot de Victory Boogie Woogie tunnel in de Rotterdamsebaan is opgeleverd. Dit zal omstreeks 2020 zijn.

Externe link[bewerken]