Rijksweg 4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijksweg 4
De A4 bij afrit Plaspoelpolder
De A4 bij afrit Plaspoelpolder
Rijksweg 4
Rijksweg 4
Land Nederland
Provincie Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant
Lengte 130 [1] km
A4 op autosnelwegen.net
Rijkswegen in Nederland
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Nederland
Traject

A4

Knooppunt van wegen De Nieuwe Meer A10 E22
Begin trajectdeel E19
Afrit autosnelweg 1 Amsterdam-Sloten
Knooppunt van wegen Badhoevedorp A9
Tunnel Schipholtunnel
Afrit autosnelweg 2 Schiphol
Knooppunt van wegen De Hoek Pfeil oben.svg A5
Afrit autosnelweg 3 Hoofddorp N201
Afrit autosnelweg 3a Hoofddorp-Zuid
Tankstation Restaurant Hotel Den Ruygen Hoek
Afrit autosnelweg 4 Nieuw-Vennep N207
Knooppunt van wegen Burgerveen Pfeil unten.svg A44
Tunnel Ringvaartaquaduct
Afrit autosnelweg 5 Roelofarendsveen N445
Afrit autosnelweg 6 Hoogmade N446
Tankstation Aurora Pfeil oben.svg
Tankstation Bospoort Pfeil unten.svg
Brug over het water Oude Rijn
Tunnel Limesaquaduct
Afrit autosnelweg 6a Zoeterwoude-Rijndijk N11
Afrit autosnelweg 7 Zoeterwoude-Dorp N206
Afrit autosnelweg 8 Leidschendam N14
RING Begin trajectdeel Ring Den Haag
Knooppunt van wegen Prins Clausplein A12E30
Begin trajectdeel E30
Knooppunt van wegen Ypenburg A13E19
Einde trajectdeel E19
Afrit autosnelweg 9 Rijswijk-Centrum s107
Afrit autosnelweg 10 Plaspoelpolder
Afrit autosnelweg 11 Rijswijk s106
Parkeerplaats Peulwijk-West Pfeil unten.svg
Parkeerplaats Peulwijk-Oost Pfeil oben.svg
Afrit autosnelweg 12 Den Haag-Zuid N211E30
Einde trajectdeel E30
RING Einde trajectdeel Ring Den Haag
Afrit autosnelweg 13 Den Hoorn N223 N468
Tunnel Gaag-aquaduct
Afrit autosnelweg 14 Delft-Zuid N470

Tunnel In aanbouw Eco-aquaduct (2015,[2])
Tunnel In aanbouw Ketheltunnel (2015,[3])

Knooppunt van wegen Kethelplein A20 E25
RING Begin trajectdeel Ring Rotterdam
Afrit autosnelweg 16 Vlaardingen-Oost
Tunnel Beneluxtunnel
Afrit autosnelweg 17 Pernis
Knooppunt van wegen Benelux A15
RING Einde trajectdeel Ring Rotterdam

Onderbreking van Rijksweg 4


A29

Afrit autosnelweg 22 Numansdorp N487
Tankstation Buttervliet Pfeil unten.svg
Brug over het water Haringvliet
Knooppunt van wegen Hellegatsplein A59 N59
Begin trajectdeel A59
Brug over het water Volkerak
Afrit autosnelweg 23 Willemstad
Knooppunt van wegen Sabina A59
Einde trajectdeel A29 A59

A4

Afrit autosnelweg 24 Dinteloord N259 N268
Tunnel Aquaduct Steenbergen
Afrit autosnelweg 25 Steenbergen N257
Afrit autosnelweg 26 Tholen N286
Afrit autosnelweg 27 Bergen op Zoom-Noord
Knooppunt van wegen Zoomland A58E312
Begin trajectdeel A58 E312
Afrit autosnelweg 28 Bergen op Zoom
Afrit autosnelweg 29 Bergen op Zoom-Zuid
Afrit autosnelweg 30 Hoogerheide N289
Knooppunt van wegen Markiezaat A58E312
Einde trajectdeel A58 E312
Grens met ander EU-land Grens met België
Vlag van België van/naar Antwerpen A12

Rijksweg A4 is een rijksweg en autosnelweg in Nederland. De A4 loopt van knooppunt De Nieuwe Meer bij Amsterdam tot Delft, van knooppunt Kethelplein bij Schiedam en Vlaardingen via de Beneluxtunnel tot knooppunt Benelux bij Pernis en van Klaaswaal tot de Belgische grens bij Zandvliet. De bedoeling is dat deze drie stukken snelweg met elkaar worden verbonden. Tussen Amsterdam en knooppunt Ypenburg valt de A4 samen met de Europese weg E19, de snelweg van Amsterdam naar Parijs, tussen knooppunt Zoomland en knooppunt Markiezaat valt de A4 samen met de E312. Hoewel het snelwegtraject tussen Klaaswaal en knooppunt Sabina tot Rijksweg 4 behoort, is dit bewegwijzerd als A29.

Onderbrekingen[bewerken]

Ontbrekend deel Delft - Schiedam[bewerken]

Over dit 7 kilometer lange stuk weg wordt al sinds de jaren 50 gediscussieerd, waarbij het vooral ging om het natuurgebied van Midden-Delfland. Vooral de gemeente Schiedam heeft de uitvoering van de plannen tot aanleg jarenlang weten te vertragen.

De geschatte kosten voor de aanleg kunnen varieerden tussen de € 150 miljoen bij aanleg op het maaiveld en € 800 miljoen bij een milieuvriendelijker oplossing, volgens de zogenaamde IODS-variant "plan Norder".

Besluitvorming[bewerken]

Op 14 mei 2006 kondigde toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat Karla Peijs aan vóór de zomer een besluit klaar te willen hebben over de aanleg van het ontbrekende stuk[4], en op 23 juni 2006 ondertekende de minister een convenant over de inpassingseisen met gedeputeerde Martin van Engelshoven-Huls, wethouders van de gemeenten Schiedam, Vlaardingen, Delft en Midden-Delfland alsook bestuurders van de Stadsregio Rotterdam, het Stadsgewest Haaglanden en het Hoogheemraadschap van Delfland; ook vertegenwoordigers van VNO-NCW West, de ANWB, LTO-Noord, Vereniging Natuurmonumenten, de Milieufederatie Zuid-Holland en Stichting Woonplus ondertekenden. Het was de bedoeling dat er rond de zomer van 2007 een definitief plan voor het traject zou liggen, maar dat mislukte. In juni 2007 maakte minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat bekend dat er nieuwe aanvullende onderzoeken noodzakelijk waren. In januari 2008 sprak hij vervolgens zijn "bestuurlijke voorkeur" uit voor aanleg van de A4 Midden Delfland, maar kondigde ook aan dat in het vervolg van de MER-procedure een extra variant "Verbrede A13 met A13/A16" onderzocht zou worden.

Op 3 september 2009 maakte minister Eurlings bekend dat het kabinet had besloten de A4 tussen Delft en Schiedam aan te leggen. In het plan van Eurlings wordt de weg deels half en deels geheel verdiept aangelegd en er komt een tunnel. Zo is de weg niet zichtbaar op het maaiveld en wordt de geluidsproductie gereduceerd.[5] Hierop startte de gemeente Schiedam aan een bezwaarprocedure tegen het besluit[6], maar deze procedure heeft niet plaatsgevonden.[bron?]

Op 18 maart 2010 werd uiteindelijk het ontwerp-tracébesluit ondertekend door Eurlings en minister Huizinga van VROM. Naar verwachting heeft het extra stuk dan €891 miljoen euro gekost. In september 2010 is het definitieve besluit genomen,[7] en de Raad van State heeft alle bezwaren definitief verworpen op 6 juli 2011.

Tegenstanders[bewerken]

Er is nog een aantal zorgpunten die door zowel sommige voor- als tegenstanders gedeeld worden. Hierbij moet gedacht worden aan de luchtkwaliteit bij de tunnelmonden van de tunnel die tussen Schiedam en Vlaardingen aangelegd zal worden en de Europese normen voor tunnelveiligheid in deze tunnel. Ook is de inpassing van de weg ter hoogte van de wijk Tanthof West volgens tegenstanders niet voldoende. Tenslotte vrezen tegenstanders dat de waarde van Midden-Delfland als 'stiltegebied' geheel verloren zal gaan bij aanleg van de weg.

Aanleg[bewerken]

De nieuwe weg wordt aangelegd door Boskalis, Heijmans en VolkerWessels onder de naam A4ALL. Het startschot is gegeven op 26 april 2012. De openstelling van de A4 Midden-Delfland staat gepland voor 18 december 2015.

Ontbrekend deel Hoogvliet - Klaaswaal[bewerken]

Tussen knooppunt Benelux en Klaaswaal is ruimte gereserveerd voor een tweede ontbrekend stuk van de A4. Dit stuk heeft een lengte van circa 11 km en kruist zowel het Spui als de drukbevaren Oude Maas en voert langs Hoogvliet, Poortugaal, Spijkenisse en Oud-Beijerland. In 2014 werd besloten dat deze weg voorlopig niet nodig is.


Dubbele nummering met andere wegen[bewerken]

In eerste instantie was besloten het deel ten zuiden van Rotterdam niet meer aan te leggen als afzonderlijke snelweg. In februari 2005 heeft minister Peijs echter laten weten in de Hoeksche Waard ruimte te reserveren voor het eventueel doortrekken van de A4 tussen Hoogvliet en Klaaswaal.

In 2005 werden langs de A29 van Klaaswaal tot Dinteloord nieuwe hectometerpaaltjes geplaatst met de vermelding A4. Dit traject staat bij Rijkswaterstaat bekend als onderdeel van de Rijksweg 4. Maar omdat op de wegwijzers vooralsnog A29 wordt vermeld, werd A4 op deze bordjes later in het jaar overgeplakt met de vermelding A29. Op het traject tussen het Hellegatsplein en knooppunt Sabina is er een dubbelnummering van A29 en A59.

Het traject van knooppunt Zoomland tot aan knooppunt Markiezaat wordt momenteel dubbel genummerd; A4 en A58.

Aquaducten[bewerken]

Het Ringvaartaquaduct uit 1961 bij Roelofarendsveen is het oudste aquaduct van Nederland. De A4 kruist hier onderlangs de Ringvaart. In verband met de verbreding van dit wegvak is in 2010 een tweede aquaduct naast het bestaande geopend. Het oude Ringvaartaquaduct wordt nu uitsluitend gebruikt voor het zuidwaartse verkeer. De westelijke tunnelbuis is veranderd in een rijstrook met vluchtstrook. De oostelijke buis bestaat uit twee rijstroken.

Het Gaag-aquaduct bij Schipluiden is in 1999 in gebruik genomen. Het maakt deel uit van het wegvak tussen knooppunt Ypenburg en Delft-Zuid.

De westbuis van het Limesaquaduct is in 2012 in gebruik genomen, de oostbuis is in oktober 2014 opgeleverd. Tot die tijd hadden beide richtingen 3 versmalde rijstroken per richting in de westbuis. Daarna zullen er 3 rijstroken per buis beschikbaar zijn, alhoewel er een ruimtereservering is voor 5 rijstroken met vluchtstrook per richting.

Het Aquaduct Steenbergen bij Steenbergen is op 16 september 2013 gereedgekomen. Op 24 november 2014 is het geopend voor het wegverkeer.

Actuele wegwerkzaamheden[bewerken]

Wegvak knooppunt Burgerveen - Leiden[bewerken]

In 2001 werd gestart met verbreding van het wegvak tussen knooppunt Burgerveen en Leiden (ca. 14 km). Het noordelijke deel is gereed gekomen in 2010, het middendeel is - samen met het HSL - gereed in 2006 en het zuidelijke deel is voltooid op 1 december 2014.

Op 25 juli 2007 deed de Raad van State uitspraak dat het tracébesluit voor het verbreden van de A4 tussen Zoeterwoude-Dorp en Hoogmade werd vernietigd omdat onvoldoende onderzoek was gedaan naar de luchtkwaliteit. Deze zaak was aanhangig gemaakt door onder andere Milieudefensie en elektronica-producent JVC. Door dit besluit werden de werkzaamheden tussen Zoeterwoude-Dorp en Hoogmade voor onbepaalde tijd stilgelegd; de reeds aangevangen werkzaamheden voor het verbreden van de A4 tussen Burgerveen en iets ten zuiden van de Ringvaart bleven ongemoeid.[8].

Na een spoedwet en een versnelde procedure werden uiteindelijk de werkzaamheden voor het zuidelijke deel officieel gestart op 23 september 2009.[9]

Tussen de afritten Hoogmade en Zoeterwoude-Rijndijk hangt de wegverbreding nauw samen met ruimtelijke ontwikkelingen in de omliggende gemeenten Zoeterwoude, Leiderdorp en Leiden. De overkoepelende projectnaam van deze ontwikkelingen is W4.

Sinds 1 december 2014 zijn alle definitieve rijstroken af en open voor verkeer. De maximumsnelheid richting Den Haag was tot maart 2015 tijdelijk 80 km/h.

Wegvak Delft - Schiedam[bewerken]

Zoals hiervoor geschetst zijn de werkzaamheden voor het ontbrekend deel tussen Delft en Schiedam op 26 april 2012 begonnen. Hoewel het grootste deel van dit stuk A4 buiten het zicht van de automobilisten gebouwd wordt, zijn de werkzaamheden die plaatsvinden aan het Kethelplein zichtbaar. Op het Kethelplein zijn zandlichamen ten behoeve van de toekomstige rijstroken aangelegd en zijn de stroken voor het afslaande verkeer naar de A20 omgelegd, ook is het eerste "nieuwe" asfalt ten behoeve van de afrit Schiedam Noord aangelegd. Op dit moment wordt de technische installatie van het nieuwe wegvak geïnstalleerd en getest, deze werkzaamheden zouden in week 51 afgerond moeten zijn voor de openstelling op 18 december.

Wateroverlast kan ervoor zorgen dat dit deel pas later voor het verkeer wordt opengesteld.[10]

Wegvak Dinteloord - Halsteren[bewerken]

De werkzaamheden op het ontbrekende gedeelte tussen Dinteloord en Klutsdorp zijn in 2011 begonnen. Rijkswaterstaat had eerder al een tijdelijke aansluiting op de N259 bij Klutsdorp geopend. Dit wegvak is na voltooiing van de werkzaamheden op 24 november 2014 in gebruik genomen.

Aantal rijstroken[bewerken]

Traject Aantal rijstroken Maximumsnelheid
Knooppunt De Nieuwe MeerKnooppunt Badhoevedorp 2×3 (bij drukte 2×4) 100 km/h
Knooppunt Badhoevedorp 2+3+3+2 100 km/h
Knooppunt BadhoevedorpKnooppunt De Hoek 2+4+4+2 100 km/h
Knooppunt De Hoek – afrit Hoofddorp-Zuid 2+5+5+2 130 km/h (parallelbaan 100 km/h)
afrit Hoofddorp-Zuid – Knooppunt Burgerveen 2×5 130 km/h
Knooppunt Burgerveen – afrit Hoogmade 2×3 130 km/h (tussen 6-19h 100 km/h)
afrit Hoogmade – afrit Zoeterwoude-Dorp 2×3 100 km/h
afrit Zoeterwoude-Dorp – afrit Leidschendam 2×3 130 km/h (tussen 6-19h 100 km/h)
afrit LeidschendamPrins Clausplein 4×3 (bij drukte 3+3+3+4) 130 km/h (tussen 6-19h 100 km/h)
Prins ClauspleinKnooppunt Ypenburg 4×4 (met tussenliggend 'breiwerk': 8×2) 130 km/h (tussen 6-19h 100 km/h)
Knooppunt Ypenburg – afrit Plaspoelpolder 2+3+3+2 130 km/h (tussen 6-19h 100 km/h)
afrit Plaspoelpolder – afrit Den Haag-Zuid 2×3 130 km/h (tussen 6-19h 100 km/h)
afrit Den Haag-Zuid – afrit Delft-Zuid 2×2 100 km/h
Onderbreking (wordt 2+3) (wordt 100 km/h)
Knooppunt KethelpleinBeneluxtunnel 4×2 100 km/h
Beneluxtunnel 4×2 100 km/h
BeneluxtunnelKnooppunt Benelux 3+2+2+3 100 km/h
Onderbreking
KlaaswaalDinteloord 2×2 130 km/h
Dinteloord - Knooppunt Zoomland 2×2 120 km/h
Knooppunt Zoomland – afrit Bergen op Zoom 3+2 120 km/h
afrit Bergen op Zoom – grens met België 2×2 130 km/h

Trivia[bewerken]

  • De uitvoegstrook van afrit 11 (Zandvliet), die bij de Belgische A12 hoort, begint even voor de grens op Nederlands grondgebied.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe links[bewerken]