Provinciale weg 206

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
N206
N206 bij Zoeterwoude-Dorp
N206 bij Zoeterwoude-Dorp
Provinciale weg 206
Provinciale weg 206
Land Nederland
Provincie Zuid-Holland, Noord-Holland
Lengte 42,1 km
N206 op autosnelwegen.net
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Kruising Zoetermeer RING
Begin stad Stompwijk
Begin stad Zoeterwoude-Dorp
Toerit naar snelweg 7 Amsterdam, Den Haag A4E19
Viaduct Lammebrug
Brug over het water Rijn-Schiekanaal
Kruising Leiden N447
Brug over het water Oude Rijn
Toerit naar snelweg 8 Amsterdam, Den Haag A44
Afrit autosnelweg CORPUS
Brug over het water Oude Rijn
Kruising Rijnsburg N441
Begin autoweg Autoweg
Afrit autosnelweg Katwijk-Zuid
Afrit autosnelweg Katwijk-Midden
Afrit autosnelweg Katwijk / Noordwijk N449
Afrit weg  Noordwijk-Binnen-Zuid N451
Afrit weg  Noordwijk-Binnen-Noord N444
Afrit weg  Noordwijkerhout N443
Afrit weg  Noordwijkerhout-Noord
Afrit weg  Lisse
Afrit weg  De Zilk N442
Einde autoweg Autowegeinde
Begin stad Vogelenzang
Rotonde Heemstede N201

De provinciale weg 206 (N206) is een provinciale weg in de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland. De weg verloopt van Zoetermeer via Leiden en Katwijk naar Aerdenhout bij Haarlem en verloopt daarbij door bufferzone De Zilk.

Het drukke gedeelte van de N206 in Leiden-Zuid is een belangrijke verbindingsweg tussen de A44 en de A4. Omdat dit gedeelte de smalle Lammebrug en het drukke Lammenschansplein passeert en dwars door de stad loopt, zijn er plannen voor een nieuwe, half ondergrondse verbindingsweg die midden tussen Leiden en Voorschoten loopt: de N11-west.

In het kader van Duurzaam Veilig is de weg in verschillende categorieën gecategoriseerd. De wegvakken tussen Zoetermeer en Valkenburg én tussen De Zilk en Aerdenhout zijn gecategoriseerd als gebiedsontsluitingsweg, waar een maximumsnelheid van 80 km/h geldt. Het weggedeelte tussen Valkenburg en De Zilk is uitgevoerd als regionale stroomweg met autowegstatus. Van het gedeelte dat als autoweg is uitgevoerd is het wegvak tussen Katwijk en Noordwijk uitgevoerd als vierstrooksweg met fysieke rijbaanscheiding en aansluitingen, het wegvak tussen Noordwijk en De Zilk is uitgevoerd als tweestrooksweg en eveneens voorzien van aansluitingen.

De N206 was bedoeld als een doorgaande route tussen Den Haag, de Bollenstreek en Haarlem. Het gedeelte van de N206 tussen Leiden (A44) en De Zilk is daarom uitgevoerd als autoweg. Een klein deel is als vierstrooksweg. Van Noordwijk naar de Zilk zijn wel voorbereidingen getroffen om de weg vier rijstroken te geven; een grondlichaam en enkele viaducten hebben al veertig jaar de noodzakelijke breedte. Echter bij de grens met Noord-Holland ter hoogte van De Zilk eindigt de doorgaande weg met enkele haakse bochten en loopt de route van de N206 verder over lokale wegen. Dit komt doordat de provincie Noord-Holland nooit het overige geplande gedeelte heeft uitgevoerd. De provincies zijn nu reeds meer dan 40 jaar bezig dit geschil uit te vechten. Alternatieven als een rondweg rond Vogelenzang ed. hebben reeds meerdere malen de revue gepasseerd. Feit blijft dat meer dan 12.000 vervoersbewegingen door Vogelenzang dorp gaan.

Momenteel bestudeert men een alternatief, de zgn. Duinpolderweg die van De Zilk naar het oosten moet voeren.

Afbeeldingen[bewerken]