RijnlandRoute

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
RijnlandRoute, Provincie Zuid-Holland

De RijnlandRoute is een nieuwe wegverbinding van Katwijk via het zuiden van Leiden naar de A4 bij Zoeterwoude. Een belangrijk onderdeel van het project is de boortunnel onder Voorschoten, die de A44 en A4 met elkaar verbindt.[1]

Achtergrond[bewerken]

De weg moet knelpunten oplossen en de doorstroming in de regio Holland Rijnland garanderen, met name rondom Leiden en Katwijk. Op de belangrijkste oost-westverbinding in dit gebied, de N206 en de toevoerwegen ervan komt veel verkeerscongestie voor.

Onderdelen van het project[bewerken]

De RijnlandRoute bestaat uit drie projectonderdelen, elk wordt apart aanbesteed:[2]

Projectonderdeel 1[bewerken]
Projectonderdeel 2[bewerken]
  • verbreding van de N206 tussen Katwijk en aansluiting Leiden-West (A44)
Projectonderdeel 3[bewerken]

Uitvoerders[bewerken]

De aanleg van de RijnlandRoute gebeurt door de Provincie Zuid-Holland in samenwerking met Rijkswaterstaat.[3] Het eerste projectonderdeel wordt aangelegd door aannemerscombinatie Comol5, een internationale samenwerking van de TBI bedrijven Mobilis en CroonWolter&Dros, Vinci Construction Grands Projects en DIMCO.[4] Naast de bouw, verzorgt de aannemer ook vijftien jaar onderhoud aan de weg. De bouw startte eind 2017 en zou eind 2022 afgerond moeten zijn.

Projectonderdeel 2 werd op 26 april 2019 definitief gegund aan aannemer Boskalis.[5] De aannemer gaat de N206 tussen Katwijk en Leiden verbreden van 2x1 naar 2x2 rijstroken, ook worden er twee ongelijkvloerse kruisingen gemaakt om onder andere de nieuwbouwwijk op voormalig Vliegkamp Valkenburg te ontsluiten. De werkzaamheden starten in de loop van 2019 en zijn medio 2022 afgerond.

Kosten[bewerken]

De totale kosten van de aanleg van de RijnlandRoute werden in 2016 geschat op 942,52 miljoen euro.

De financiering van het totale project RijnlandRoute was destijds als volgt verdeeld, uitgedrukt in miljoenen euro's:[6]

Rijk 445
Provincie Zuid-Holland 247
Regio Holland Rijnland (gemeenten) 75
Extra provinciale bijdrage (coalitieakkoord) ten behoeve van betere inpassing Zoeken naar Balans F 100
Reservering Gemeente Leiden voor project Plesmanlaan/Ontsluiting Bio Science Park 30
Provinciale bijdrage (extra bijdrage MPI voor Knoop Leiden West) 35

Zie ook[bewerken]