Knooppunt Ommedijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Knooppunt Ommedijk
Knooppunt Ommedijk (Zuid-Holland)
Knooppunt Ommedijk
Kenmerken
Wegen A44 × N434
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Op de grens van Wassenaar en Leiden
Type knooppunt Trompetknooppunt
Ligging 52° 9′ NB, 4° 26′ OL
Knooppunt Ommedijk
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Knooppunt Ommedijk is een toekomstig trompetknooppunt in de A44. Het knooppunt (nog in aanleg) ligt op de grens van de gemeenten Wassenaar en Leiden, ten zuidwesten van de Leidse wijk Stevenshof. Op deze plek komen de A44 en de N434 samen. Het knooppunt maakt onderdeel uit van de RijnlandRoute.[1] Met de bouw van het knooppunt is gestart in het najaar van 2017. Het zal volgens plan gereedkomen in 2021, terwijl de ingebruikneming van de gehele Rijnlandroute is voorzien voor 2024.

Aansluitende wegen[bewerken | brontekst bewerken]

   Aansluitende wegen   
                A44
richting
Amsterdam 
           
           
           
 A44
richting
Wassenaar en Den Haag 
             N434
richting
Leiden en A4 

Voorbereidende werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 en 2017 zijn onder meer in het gebied van het knooppunt diverse leidingen verplaatst. Ook vond er een archeologisch onderzoek plaats en een onderzoek naar Niet Gesprongen Explosieven.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Ommedijk is ontleend aan de naam van de nabijgelegen Ommedijkse Polder. De Ommedijkseweg loopt ter plaatse evenwijdig aan de A44. In het verleden is voor het knooppunt ook de naam Knooppunt Maaldrift voorgeteld. Deze naam, die niet werd gekozen, was ontleend aan de zuidwestelijk van het knooppunt gelegen Wassenaarse buurtschap Maaldrift.

RijnlandRoute[bewerken | brontekst bewerken]

Knooppunt Ommedijk is samen met onder andere Knooppunt Hofvliet en de provinciale weg N434 onderdeel van de RijnlandRoute die de wegverbinding tussen de A4 en de kust van Katwijk moet verbeteren. Het doorgaande verkeer (west-oost v.v.) hoeft dan niet meer door de stad Leiden heen.