Knooppunt Assen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Knooppunt Assen
Knooppunt Assen (Drenthe)
Knooppunt Assen
Kenmerken
Wegen A28 E232 × N33 × Haarweg
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Assen
Type knooppunt Dubbele splitsing met afritten
Ligging 52° 58′ NB, 6° 33′ OL
Knooppunt Assen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Knooppunt Assen is een knooppunt tussen de A28 en de N33 ten zuiden van de Nederlandse stad Assen. Het knooppunt had voor de verbreding van de N33 naar 2×2-strooks de naam "Assen-Zuid". Naast de verbindingen tussen de N33 en de A28 is er een afrit in het knooppunt geïntegreerd die aansluit op de Haarweg. Via deze weg is het zuidelijk deel van Assen en de ringweg bereikbaar.

De titel 'knooppunt' lijkt bij knooppunt Assen onjuist omdat de N33 geen autosnelweg is. Vergelijkbare situaties treft men aan bij knooppunt Zuidbroek en knooppunt Ten Esschen. Echter, de N33 is een rijksweg, wat ook het geval is op knooppunt Zuidbroek. Bovendien is de N33 ter hoogte van knooppunt Assen ontworpen met een autosnelwegprofiel. Tot slot is het knooppunt Assen (net als de knooppunten Zuidbroek en Ten Esschen) bewegwijzerd als knooppunt, hetgeen de benaming knooppunt dus rechtvaardigt.

Sinds de zomer van 2014 heeft de aansluiting de naam Knooppunt Assen gekregen. De oude naam "Assen-Zuid" is gegeven aan de in 2015 in gebruik genomen afrit 31a, iets ten zuiden van het knooppunt Assen.

   Aansluitende wegen   
 A28 E232
richting
Assen-West / Groningen 
     Haarweg
richting
Assen 
      
           
    N33
richting
Rolde / Gieten / Veendam / Delfzijl / Eemshaven 
           
        A28 E232
richting
Assen-Zuid / Hoogeveen / Zwolle / Utrecht 
      

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]