Knooppunt Burgerveen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Knooppunt Burgerveen
Knooppunt Burgerveen (Noord-Holland)
Knooppunt Burgerveen
Kenmerken
Wegen A4 E19 × A44 × N207
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Nieuw-Vennep
Type knooppunt onvolledig knooppunt (splitsing) in combinatie met volledige afslag
Ligging 52° 14′ NB, 4° 39′ OL
Knooppunt Burgerveen
Knooppunt Burgerveen anno 2000
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Knooppunt Burgerveen is een Nederlands verkeersknooppunt voor de aansluiting van de autosnelwegen A4 en A44. Het is een onvolledig knooppunt; sommige afslagbewegingen zijn niet mogelijk. De afslag Nieuw-Vennep ligt echter pal ten noorden van het knooppunt; daarlangs zijn de ontbrekende verkeersbewegingen wel te maken. Bij deze afslag sluit de N207 aan op de A4.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het stuk A4 ten noorden van knooppunt Burgerveen en de A44 tot Sassenheim is geopend in 1938 als Rijksweg 4. In 1961 is het stuk A4 ten zuiden van knooppunt Burgerveen geopend als Rijksweg 4A. In 1976 werd de oude Rijksweg 44 omgedoopt in A44 en Rijksweg 4 in A4.

Tot 1996 was de afslag Nieuw-Vennep een halve afslag, die alleen aansluiting bood op de A4 richting/vanuit Amsterdam. Verkeer dat in V-richting wilde afslaan, moest doorrijden tot de afslag Hoofddorp (14 kilometer om) of een route kiezen over secundaire wegen. Toen de N207 van Nieuw-Vennep tot Hillegom verlengd werd (en niet meer door Nieuw-Vennep en Beinsdorp voerde) is de afslag Nieuw-Vennep volledig gemaakt. Hiermee werd feitelijk ook het knooppunt Burgerveen volledig gemaakt.

In mei 2009 werd het viaduct van de A44 over de A4 vervangen in verband met verbreding van twee maal 2 naar twee maal 3 rijbanen op de snelweg A4.

Het knooppunt is genoemd naar het nabijgelegen dorpje Burgerveen, al ligt het eigenlijk dichter bij Leimuiderbrug.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Knooppunt Burgerveen en de afslag Nieuw-Vennep liggen op korte afstand van elkaar. Daardoor zijn ze enigszins in elkaar geschoven. Op de A4 richting Amsterdam begint de afrit Nieuw-Vennep vóór het knooppunt in plaats van erna. De oprit richting Den Haag kruist de A44 ongelijkvloers, om ná het knooppunt aan te sluiten op de A4. Knooppunt en afslag lijken daardoor één geheel te vormen. Strikt genomen betreft het echter een onvolledig knooppunt (wegsplitsing) in combinatie met een volledige afslag.

   Aansluitende wegen   
 N207
richting
Nieuw-Vennep / Hillegom /
Lisse 
            A4 E19
richting
Amsterdam 
      Brosen windrose nl.svg      
 A44
richting
Sassenheim / Leiden-West / Wassenaar /
Den Haag-Centrum 
  
           
 A4 E19
richting
Leiden / Den Haag / Rotterdam 
            N207
richting
Leimuiden / Alphen aan den Rijn