Knooppunt Europaplein (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Knooppunt Europaplein
Knooppunt Europaplein
Kenmerken
Wegen A2N2E25 × N278
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Maastricht
Type knooppunt klaverblad
Knooppunt Europaplein gezien uit het zuiden anno 1997
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Europaplein was een Nederlands verkeersknooppunt voor de aansluiting van de autosnelweg A2 en de N278, in Maastricht. Het knooppunt was uitgevoerd als een krap bemeten klaverblad. Het Europaplein werd opengesteld in 1969, maar de zuidelijke tak, de snelweg richting Luik, moest toen nog worden aangelegd.[1] Dit deel werd pas in 1975 voltooid.

Opmerkelijk is dat dit knooppunt maar in één richting een snelweg had, want direct ten noorden van dit knooppunt ging de A2 over in N2. Ook lag het knooppunt grotendeels binnen de bebouwde kom van Maastricht en lagen er langs de N278 fietspaden die de aansluitende verbindingswegen van en naar de A2 gelijkvloers kruisten.

Ombouw naar aansluiting[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 is de ombouw van de traverse door Maastricht gestart en is de N2 door Maastricht vervangen door de dubbeldeks Koning Willem-Alexandertunnel met 4x2 rijstroken. De tunnel is in 2016 opengesteld; de herontwikkeling van het vastgoed zal tot zeker 2026 duren. Knooppunt Europaplein is omgebouwd tot een normale afrit met nummer 54. In het zuidoostelijk deel van het voormalige knooppunt, zijn alle op- en afritten gebundeld. De Kennedysingel (N278) is enigszins naar het zuiden verlegd, waardoor op de plek van de oude Kennedysingel en het noordelijk deel van Knooppunt Europaplein ruimte vrijkwam voor woningbouw ("Le Sud").

   Aansluitende wegen   
 A2N2E25
richting
Eindhoven / Heerlen / Aachen 
             
           
    N278
richting
Cadier en Keer/ Vaals 
           
 N278
richting
Maastricht-Centrum 
     A2E25
richting
Eijsden/ Luik/ Brussel