Knooppunt Europaplein (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Knooppunt Europaplein
Knooppunt Europaplein
Kenmerken
Wegen A2N2E25 × N278
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Maastricht
Type knooppunt klaverblad
Knooppunt Europaplein gezien uit het zuiden anno 1997
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Europaplein was een Nederlands verkeersknooppunt voor de aansluiting van de autosnelweg A2 en de N278, in Maastricht. Het knooppunt was uitgevoerd als een krap bemeten klaverblad. Het Europaplein werd opengesteld in 1969.

Opmerkelijk is dat dit knooppunt maar in één richting een snelweg had, want direct ten noorden van dit knooppunt ging de A2 over in N2. Ook lag het knooppunt grotendeels binnen de bebouwde kom van Maastricht en lagen er langs de N278 fietspaden die de aansluitende verbindingswegen van en naar de A2 gelijkvloers kruisten.

Ombouw naar aansluiting[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 is de ombouw van de traverse door Maastricht gestart en is de N2 door Maastricht in 2016 vervangen door de dubbeldeks Koning Willem-Alexandertunnel met 4x2 rijstroken. Knooppunt Europaplein is omgebouwd tot een normale afrit met nummer 54. In het zuidoostelijk deel van het huidige knooppunt, zullen alle op- en afritten gebundeld worden. De Kennedysingel (N278) is enigszins naar het zuiden verlegd, waardoor op de plek van de huidige Kennedysingel en het noordelijk deel van Knooppunt Europaplein ruimte vrijkomt voor de bouw van woningen en kantoren. Op de N278 zijn verkeerslichten geplaatst om de verschillende verkeersstromen die elkaar gelijkvloers kruisen te regelen. De gehele ombouw voor het verkeer moet begin 2017 afgesloten zijn, de herontwikkeling van het vastgoed zal tot 2026 duren.

   Aansluitende wegen   
 A2N2E25
richting
Eindhoven / Heerlen / Aachen 
             
      Brosen windrose nl.svg      
    N278
richting
Cadier en Keer/ Vaals 
           
 N278
richting
Maastricht-Centrum 
     A2E25
richting
Eijsden/ Luik/ Brussel