Provinciale weg 229

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Provinciale weg 229
Provinciale weg 229
Provinciale weg 229
Provinciale weg 229
Land Nederland
Provincie Utrecht en Gelderland
Lengte 21 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
van/naar Bunnik N411
Toerit naar snelweg 19 Utrecht/Veenendaal A12E35
Kruising Odijk-Noord
Kruising Odijk-Centrum/Houten N410
Kruising Werkhoven
Kruising Culemborg
Rotonde Cothen/Doorn N227
Rotonde Wijk bij Duurstede-Noord
Rotonde Wijk bij Duurstede-Centrum
Rotonde De Horden/Schalkwijk
Veer Wijk bij Duurstede - Rijswijk
Kruising Rijswijk
Kruising Culemborg/Kesteren N320

De provinciale weg 229 (N229) begint in Bunnik bij de A12 en loopt verder via Odijk, Werkhoven, Cothen en Wijk bij Duurstede naar Rijswijk. Bij Cothen sluit de N229 aan op de N227 en bij Rijswijk op de N320.

Aan de noordzijde van de A12 gaat de N229 over in de Bunnikse 'Baan van Fectio', en via het station Bunnik naar de N411 richting Utrecht.[1]

Provinciaal gedeelte[bewerken | brontekst bewerken]

Het noordelijke deel van de N229 is in beheer van de provincie Utrecht. Het gaat om het deel ten noorden van de bebouwde kom van Wijk bij Duurstede. De N229 heeft hier een gebiedsontsluitende functie en bestaat uit één rijbaan met twee rijstroken. Langs een groot deel ligt een busbaan en vrijliggende fietspaden of parallelwegen voor landbouwvoertuigen.

Gemeentelijk gedeelte[bewerken | brontekst bewerken]

Het zuidelijke deel van de N229 is in gemeentelijk beheer. In de meeste gevallen wordt het wegnummer dan ingetrokken en niet meer gebruikt, maar bij de N229 is dat niet het geval. De Geerweg, Romeinenbaan, Kortland, Lekdijk Oost en Veerweg zijn overgedragen aan de gemeente Wijk bij Duurstede. De gemeente heeft hectometerpaaltjes met een gemeentelijke lay-out toegepast langs de weg. Aan de Gelderse zijde van de Lek is de weg (De Heuvel) al langere tijd in beheer van de gemeente Buren. Langs dit deel van de weg is het wegnummer op enkele wegwijzers te vinden.

De Geerweg en Romeinenbaan in Wijk bij Duurstede hebben een gebiedsontsluitende functie en kennen een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur, omdat beide wegen binnen de bebouwde kom liggen. Het overige deel van de route zijn, zowel in de gemeente Wijk bij Duurstede als in Buren, ingericht als erftoegangsweg met een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur.