Provinciale weg 241

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Provinciale weg 241
Provinciale weg 241
Land Nederland
Provincie Noord-Holland
Lengte 22,5 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Rotonde Den Helder (N9)/Middenmeer N248
Rotonde Schagen-Centrum, Nes-Noord
Rotonde Schagen-Hoep Noord
Rotonde Schagen-Centrum, Muggenburg
Rotonde Haringhuizen/Ind. Witte Paal
Rotonde Dirkshorn
Rotonde Zijdewind/Winkel
Rotonde 't Veld-De Weel
Rotonde Alkmaar/Middenmeer N242
Kruising Heerhugowaard-Noord/Verlaat
Kruising Heerhugowaard-Frik/Oude Niedorp
Kruising Heerhugowaard-Schapenweg
Rotonde Langereis/Veenhuizen
Kruising Opmeer-Pade/Hoogwoud
Kruising Opmeer-Breestraat/Hoogwoud-Middelweg
Kruising Opmeer-Lindengracht/Ind. De Veken
Kruising Spanbroek-Heerenweide/Ind. De Veken
Kruising Wognum-Tramweg
Rotonde Wognum/Benningbroek
Toerit naar snelweg 10 Den Oever/Hoorn A7E22

De provinciale weg N241 loopt van de N248 bij Schagen naar de A7 bij Wognum en kruist de N242 bij Verlaat. De weg loopt tussen de N248 en de N242 grotendeels van noord naar zuid. Tussen de N242 en de A7 buigt de weg naar het oosten af.

Het noordelijke gedeelte van de N241 tussen Schagen (N248) en Verlaat (N242) wordt de Provinciale weg genoemd. Dit gedeelte gaat door de gemeentes Schagen en Hollands Kroon en passeert de plaatsen Schagen, Haringhuizen, Zijdewind, 't Veld, De Weel en komt uit bij Verlaat.

Het oostelijke gedeelte van de N241, tussen Verlaat en Wognum, heeft plaatselijk de naam "A.C. de Graafweg", vernoemd naar de West-Friese verzetsleider Adrie de Graaf. Dit gedeelte loopt door de gemeentes Dijk en Waard, Opmeer en Medemblik. Hierbij worden de dorpen Verlaat, De Noord, Oude Niedorp, Opmeer en Wognum gepasseerd.

De N241 maakt deel uit van de uitwijkroutes U25 en U26.

Projecten N241[bewerken | brontekst bewerken]

N241 Noord (Provinciale weg)[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege het grote aantal ongelukken dat op dit weggedeelte heeft plaatsgevonden heeft de provincie Noord-Holland besloten dit tracé duurzaam veilig in te richten. Dit betekent dat alle kruispunten zullen verdwijnen of worden vervangen door rotondes. In totaal acht stuks. Het nieuwe ontwerp gaat uit van een hoofdrijbaan met aan beide zijden een parallelweg. Hierbij is de hoofdrijbaan bestemd voor doorgaand verkeer. De vervallen kruisingen zullen worden aangesloten op de parallelwegen. De parallelweg aan de oostzijde is voornamelijk voor (doorgaand) landbouw- en bestemmingsverkeer, terwijl de parallelweg aan de westzijde wordt ingericht als fietsstraten voor doorgaand fiets- en bestemmingsverkeer, waarbij de inrichting mede afhankelijk is van het verkeersaanbod. De hoofdrijbaan blijft een maximale snelheid van 80 km/h houden en zal alleen toegestaan zijn voor gemotoriseerde voertuigen. Het landbouwverkeer zal over de parallelweg moeten rijden. Zowel de parallelweg als de fietsstraten krijgen een maximale toegestane snelheid van 60 km/h. Ten behoeve van dit project is begin 2014 begonnen met het verleggen van kabels en leidingen rond de weg. De daadwerkelijke uitvoering is begin 2015 begonnen en in 2017 voltooid.[1]

In 2012/2013 zijn de kruispunten met de N242 vervangen door een rotonde. Hier lagen eerst twee aan één gesloten T-kruisingen. Doordat deze rotonde er is gekomen moest ook de brug over het Kanaal Omval-Kolhorn vervangen worden door een nieuwe en bredere brug.

N241 Oost (A.C. de Graafweg)[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de vele ongevallen die op dit traject plaatsvinden komt vooral het verbreden van deze weg regelmatig ter sprake. Tot concrete plannen heeft dit tot nu toe nog niet geleid, wel zijn in 2012 de bermen van de weg aangepakt en verstevigd met betonverharding. Wel is het de bedoeling dat de dubbele kruising ter plaatse van de Langereis wordt vervangen door één rotonde. Echter wegens fouten in de ontwerpuitgangspunten en bijbehorende grondaankopen zijn deze plannen voorlopig uitgesteld en zal eerst het ontwerp moeten worden herzien.[2]