Benningbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Benningbroek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Benningbroek (Noord-Holland)
Benningbroek
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Medemblik Medemblik
Coördinaten 52° 42′ NB, 5° 1′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
735[1]
Overig
Woonplaatscode 3148
Detailkaart
Kaart van Benningbroek
Locatie in de gemeente Medemblik
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Benningbroek is een dorp in de gemeente Medemblik, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het dorp heeft 735 inwoners (2021).

Tot 1 januari 1979 behoorde Benningbroek tot de gemeente Sijbekarspel. Van 1979 tot 2007 behoorde het tot de gemeente Noorder-Koggenland, waarin de gemeente Sijbekarspel was opgegaan. Benningbroek vormt met Sijbekarspel ook eenheid. De twee dorpen lopen via lintbebouwing in elkaar over. Aan de andere kant van het dorp loopt het over in de buurtschap De Buurt en het dorp Midwoud. Verder valt de buurtschap Het Hoogeland onder het dorp, wat zijstraat is/heeft die gelegen is aan Oosterstraat. Dankzij de lengte van het dorp wonen er vrij veel mensen in dit dorp hoewel het een duidelijk plattelandskarakter heeft. Er kunnen in het dorp ook veel stolpboerderijen gevonden worden. Het dorp wordt doorkruist door de snelweg A7.

De plaats komt in de 13e eeuw voor als Bonnynggbroeck. De plaatsnaam zou ontleend zijn aan het drassige laagland waarin het dorp gelegen was, eigendom van een persoon of familie Benning. De Hervormde Kerk, die in het dorp staat, is gebouwd tussen 1505 en 1548 en gewijd aan Sint Petrus.

Verder kent de plaats het station Benningbroek-Sijbekarspel. Dit station was onderdeel van de lijn Hoorn-Medemblik, en werd in gebruik genomen op 3 november 1887, en op 5 januari 1941 gesloten. Sindsdien is het geen officiële stopplaats meer. Het stationsgebouw is een laag langwerpig gebouw.

Bij de grens met Sijbekarspel is het natuurgebied Benningbroek gelegen. Het gebied is een van de weinige plekken waar men ongelijke weilanden vindt, waar men dus nat, drassig en droog land door elkaar kan vinden. Dit gedeelte wordt beheerd door Landschap Noord-Holland. Op de meeste plekken van West-Friesland zijn de gebieden vervlakt naar een gemiddeld niveau, slechts hier en daar is dat niet het geval en daarom is een gedeelte een natuurgebied geworden om dit te bewaren.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]