Zwaagdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwaagdijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Zwaagdijk (Noord-Holland)
Zwaagdijk
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Medemblik Medemblik
Coördinaten 52° 42′ NB, 5° 6′ OL
Overig
Postcode 1681-1684 (Oost) en 1685-1686 (West)
Netnummer 0228
Woonplaats (BAG) Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West
Woonplaatscode 1107 (Oost) en 3159 (West)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zwaagdijk is een dorp en dijk in de gemeente Medemblik in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

Zwaagdijk is tegenwoordig formeel opgedeeld in twee dorpskernen: Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West. Zwaagdijk wordt echter nog steeds als plaatsnaam gebruikt; meestal voor beide dorpskernen, maar soms ook alleen voor Zwaagdijk-Oost. Tezamen hadden ze in 2020 1730 inwoners.

De plaatsnaam Zwaagdijk komt van oorsprong mogelijk van de aanduiding de dijk boven Zwaag. De dijk- en plaatsnaam komt in het Nederlands voor het eerst in 1466 als Zwaechdijck, later nog als Swaech Dyck en Swaegh Dyck.

Op een bepaald moment ontstond er de banne Hoog- en Laag-Zwaagdijk, deze viel tot 1795 formeel onder de stad Medemblik. Deze omvatte naast Zwaagdijk ook het huidige dorp Onderdijk, en een aantal buurtschappen die inmiddels zijn verdwenen als zelfstandige woonkernen.

Het was vanaf 1795 enige tijd zelfstandig, maar in 1812 werd het onder de gemeente Zwaag geplaatst. In 1844 werd het een min of meer zelfstandige gemeente, nadat de bewoners ervan diverse acties hadden ondernomen. Maar formeel gezien bleef de gemeente Zwaag wel verantwoordelijk. Nadat in 1867 Hoog- en Laag Zwaagdijk onder de gemeente Wervershoof was gaan vallen verdween langzaam de benaming. Tot 1 januari 2007 behoorde Zwaagdijk-West tot de gemeente Wognum, die zelf is opgegaan in de gemeente Medemblik. Sinds 1 januari 2011 behoort ook Zwaagdijk-Oost, door gemeentelijke herindeling, onder de gemeente Medemblik, daarvoor behoorde het tot de gemeente Wervershoof.

Op 15 november 2011 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Medemblik besloten om aan de twee delen, die tot dan allebei de woonplaatsnaam Zwaagdijk hadden, per 1 december officieel de woonplaatsnamen Zwaagdijk-Oost en Zwaagdijk-West te geven.

Zie de categorie Zwaagdijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.