Provinciale weg 472

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Provinciale weg 472
Provinciale weg 472
Provinciale weg 472
Land Nederland
Provincie Zuid-Holland
Lengte 6,8 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Kruising Berkel en Rodenrijs N471
Viaduct viaduct over de HSL-Zuid
Begin stad Bergschenhoek
Toerit naar snelweg Rotterdam Airport, Bleiswijk N209

De provinciale weg 472 (N472) is een provinciale weg in de provincie Zuid-Holland. De weg vormt een verbinding tussen de N471 ten zuiden van Pijnacker en de N209 ten zuiden van Bergschenhoek. De weg verloopt tussen Pijnacker en Berkel en Rodenrijs parallel aan lijn E van RandstadRail en ter hoogte van Berkel en Rodenrijs aan de Klapwijkse Vaart. Tussen Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek wordt de HSL-Zuid overbrugd.

De weg is uitgevoerd als tweestrooks-gebiedsontsluitingsweg met buiten de bebouwde kom een maximumsnelheid van 80 km/h. In de gemeente Lansingerland heet de weg Klapwijkseweg en Boterdorpseweg.

Tussen Pijnacker en Berkel is het tracé van de N472 tegenwoordig lichtelijk aangepast ten opzichte van het oorspronkelijke verloop. Verliep de weg voorheen vrijwel naast de Hofpleinlijn. Na de opening van de N470 tussen Delft en Zoetermeer verloopt de weg over een korte afstand tezamen met deze weg, en is het oude tracé gebruikt voor woningbouw.

Tegenwoordig is de doorgaande functie van de weg door de opening van de N470 tussen Delft en Zoetermeer en de N471 tussen Rotterdam en Pijnacker komen te vervallen. Nadat de N473 is overgedragen aan desbetreffende gemeenten, is de N472 vanaf Pijnacker ingekort tot de kruising met de N471.

Wegbeheer[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie Zuid-Holland is verantwoordelijk voor het beheer van de gehele N472.

Detailkaart traject