Provinciale weg 523

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Provinciale weg 523
Provinciale weg 523
Land Nederland
Provincie Noord-Holland
Lengte ± 8 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Kruising Nederhorst den Berg N236
Begin stad Nederhorst den Berg
Rotonde Vreeland N201

De Provinciale weg N523 is een provinciale weg in Noord-Holland in twee delen die de provinciale wegen N236 en N201 met elkaar verbindt.

Het eerste, noordelijke deel loopt vanaf de N236 bij de brug over de Vecht en vervolgens parallel aan de Vecht naar het dorp Nederhorst den Berg en is ingericht als 60km-zone tot aan de sluis die de Vecht met de Spiegelplas verbindt. Het stuk tot aan de dorpsgrens heeft sinds juli 2014 ook een maximumsnelheid van 60 km/u en heet Spiegelweg. In de bebouwde kom van Nederhorst heeft de weg de namen (Nieuwe) Dammerweg, Nieuwe Overmeerseweg en Randweg. Dit deel valt onder het beheer van de gemeente Wijdemeren en de weg heeft daarom binnen de gemeentegrenzen ook geen N-status.

Het tweede deel loopt vanaf de kruising met de Middenweg, een verbindingsweg door de Horstermeerpolder met 's-Graveland, naar de N201. Halverwege kruist deze weg het Hilversums Kanaal nabij de sluis 't Hemeltje. Op dit punt kan men afslaan naar Overmeer via de Vreelandseweg, een smalle weg langs de Vecht, en over de sluis kan via een B-weg naar Vreeland gereden worden.

De N523 ligt het laatste deel parallel aan het Hilversums Kanaal met de naam Gabriëlweg, vernoemd naar de molen van Gabriël die nabij de kruising N523-N201 staat. Ook tussen Nederhorst en de N201 geldt een maximumsnelheid van 60 km/u.

Momenteel is de provincie Noord-Holland bezig de kruising om te bouwen tot turborotonde.[1] De kruising met de N236 zal vermoedelijk ook een rotonde worden op het moment dat de N236 op de schop gaat.