Sluis 't Hemeltje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sluis 't Hemeltje
Plezierboten varen de sluis binnen
Locatie
Locatie Overmeer (Nederhorst den Berg)
Start bouw 1931
Bouw gereed 1937
Plezierboten in de sluis in de wacht
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Sluis 't Hemeltje is een schutsluis tussen het Hilversums Kanaal en de Vecht. De sluis ligt direct ten zuiden van Overmeer (Nederhorst den Berg), maar is eigendom van de gemeente Hilversum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Met de bouw van de sluis werd medio 1931 begonnen en in 1937 was het kanaal gereed.

Rond 1980 was de schutsluis verouderd en verkeerde in slechte staat.[1] De zandschepen van Het Wijde Blik naar de Vecht hadden de sluis beschadigd. Verder konden alleen schepen tot 600 ton worden geschut, maar deze waren weinig rendabel. De kosten van herstel wogen niet op tegen de baten. In 1987 legde de provincie wel een nieuwe verkeersbrug aan naast de oude over de sluis.[1]

In 1990 was de situatie verder verslechterd en de sluis werd maar weinig gebruikt.[1] Verder lekte vervuild water van de Vecht naar het Hilversums Kanaal.[2] De kosten van een nieuwe sluis werden geraamd op 8 miljoen gulden, een bedrag wat Hilversum niet wilde investeren.[2] Plannen werden gemaakt om de sluis vol te storten en zo het kanaal af te dammen. Diverse bedrijven die bouwmateriaal, zoals zand, grind en cement, per schip over het kanaal ontvingen gingen in beroep en ook watersportverenigingen protesteerden.[2] Met succes en de sluis werd in 1998 alsnog gerestaureerd.[1]

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De sluis meet 54 m bij een breedte van 7,50 m en een diepte van 2,90 m. Het hoogteverschil tussen beide zijden van de sluis bedraagt ca. 80 cm. De sluisdeuren draaien niet open zoals bij de meeste sluizen, maar schuiven opzij. Over de sluis liggen drie ophaalbruggen: een voor het autoverkeer die de Randweg verbindt met de Gabriëlweg en de Vreelandseweg, een voor de fietsers en bromfietsers (voor de bouw van de nieuwe brug voor al het verkeer) en een smal ophaalbruggetje dat eigenlijk alleen voor de sluiswachter bedoeld lijkt en afgesloten is met een hek. De sluiswachter heeft de beschikking over een eigen huisje met twee verdiepingen voor de bediening van de sluis en bruggen. Op de kades bevinden zich een aantal bankjes.

Sluis 't Hemeltje maakte in het verleden deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: de sluis kan water uit de Vecht inlaten om onder andere de Horstermeerpolder te laten onderlopen. Op circa een kilometer ten zuidoosten van de sluis ligt Fort Kijkuit.