Zitbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een tuinbank
Loveseat, afbeelding uit het Nordisk familjebok
Deel van het kunstwerk in Duiven

Een zitbank (meestal kort: bank, ook: sofa) is een zitmeubel waarop men met één of meerdere personen kan zitten.

Betekenis[bewerken]

De betekenis van het woord bank verschilt tussen Vlaanderen en Nederland:

  • In Vlaanderen is een bank altijd een hard en ongestoffeerd zitmeubel dat meestal buitenshuis gebruikt wordt. Een zacht, gestoffeerd zitmeubel voor binnenshuis wordt er aangeduid met zetel of canapé.
  • In Nederland kan een bank zowel hard als zacht zijn.

Een sofa is een gestoffeerd zitmeubel. Dit woord is minder gebruikelijk en komt vooral voor in vertalingen uit het Engels. In Vlaanderen heeft de term sofa een licht hautaine bijklank, hoewel het woord relatief vaak in omgangstaal wordt gebruikt.

Een combinatie van bijeenbehorende banken en fauteuils heet bankstel. Historische banken die ook als kist werden gebruikt waren in Vlaanderen de zittekist en de cassapanca. Ook vensterbanken waren oorspronkelijk bedoeld om te zitten. Andersoortige banken zijn bijvoorbeeld de ligbank, canapé of settee. Een bank die ook als bed kan worden gebruikt is een slaapbank.

Openbare ruimte[bewerken]

Openbare zitplaatsen als meubilair in straten en parken zijn bijna altijd banken.

Een bank kan ook gebruikt worden om op te liggen. Dat is niet altijd gewenst, en daarom worden op sommige openbare plaatsen, bijvoorbeeld luchthavens, geen banken maar geschakelde eenpersoons zitplaatsen gebruikt. Banken in de openbare ruimte vormen soms een monument of gedenkteken, een voorbeeld hiervan is de Posbank op een heuvel bij Rheden in Nederland.

Ook zitbanksculpturen, een combinatie van een door een beeldend kunstenaar ontworpen sculptuur met een zitbank, zijn regelmatig te zien. Voorbeelden van dergelijke kunstbanken staan onder andere in Cremona ("Stradivarius") in Italië, in Leuven ("Kotmadam") en Oostende ("Vissersvrouwen") in België en bij het station van de Nederlandse gemeente Duiven ("Mama ik zie een leeuw").