Posbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Posbank
Naamgever: dé Posbank
Naamgever: dé Posbank
Hoogte 90 m
Coördinaten 52° 2′ NB, 6° 1′ OL
Gebergte Veluwe
Posbank (Gelderland (hoofdbetekenis))
Posbank
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Posbank bij Rheden (Nederlandse provincie Gelderland) is de naam van een monumentale bank en van een naastgelegen theehuis, op de rand van het Herikhuizerveld, een begroeide stuwwal op de zuidelijke Veluwe. De plek heeft een hoogte van 90 meter boven NAP met uitzicht over het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. Ter vergelijking: het hoogste punt op de Veluwe is het nabijgelegen "Signaal Imbosch" (110 m). De uitspanning die vroeger op de Posbank stond is bij een brand in 1996 verwoest. In 2002 heeft Natuurmonumenten een nieuw theehuis laten bouwen volgens een duurzaam ontwerp. De Posbank ligt in het Nationaal Park Veluwezoom.

Naamgeving[bewerken]

De Posbank is een halfronde stenen bank, die op een markant uitzichtpunt staat. Deze bank is vernoemd naar de heer G.A. Pos, oud-voorzitter van de ANWB. De stenen bank is gebouwd door aannemer Gerrit Bennink (1869–1936) uit Rheden ter ere van het 25-jarig jubileum (7 mei 1893-1918) van de heer Pos als de tweede voorzitter van de ANWB. Het monument is ontworpen door de architect Willem Leliman. Het werd op 24 mei 1921 onthuld.[1] In het Sonsbeekpark in Arnhem staat een replica van de bank.

De Posbank is in de volksmond ook de benaming van het heidegebied waarin hij ligt. De eigenlijke naam van het heidegebied is echter het Herikhuizerveld.

Sportevenementen[bewerken]

In de wielerwedstrijd Arnhem-Veenendaal Classic (voorheen Dutch Food Valley Classic en Veenendaal-Veenendaal) vormt de Posbank samen met de Grebbeberg het belangrijkste obstakel. In het laatste weekend van september wordt de Posbank door een grote groep hardlopers beklommen tijdens de zogenoemde Posbankloop. Ook de Kennedymarsen Winterswijk-Arnhem (in februari) en de Liemers Posbankloop (laatste zaterdag juni) komen hier langs. Op 8 mei 2016 ging de derde etappe van de Giro d'Italia over de Posbank. De Nederlander Maarten Tjallingii kwam als eerste boven en veroverde daarmee de blauwe bergtrui.

Zie ook[bewerken]

Paviljoen de Posbank