Naar inhoud springen

Posbank

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Posbank
De Posbank
Kunstenaar Willem Leliman
Jaar 1921
Materiaal baksteen
Locatie hoek Beekhuizenseweg / Schietbergseweg, Rheden
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

De Posbank is een monumentale bank en een naastgelegen theehuis op de zuidelijke Veluwe bij Rheden in de Nederlandse provincie Gelderland. De Posbank is in de volksmond ook de benaming voor het heuvelachtige heidegebied waarin hij ligt, maar dit gebied heet eigenlijk het Herikhuizerveld.

De bank staat op een hoogte van 90 meter[1] boven NAP in het Nationaal Park Veluwezoom met uitzicht over het Herikhuizerveld, het IJsseldal, Arnhem, de Achterhoek en de Liemers tot in Duitsland. Ter vergelijking: het hoogste punt op de Veluwe is het nabijgelegen Signaal Imbosch (110 m). De uitspanning die vroeger bij de Posbank stond is bij een brand in 1996 verwoest. In 2002 heeft Natuurmonumenten een nieuw theehuis (Paviljoen de Posbank) laten bouwen volgens een duurzaam ontwerp.

De bank en zijn naamgever[bewerken | brontekst bewerken]

De Posbank is een halfronde stenen bank op een markant uitzichtpunt. De bank is gebouwd ter ere van het 25-jarig jubileum van de heer G.A. Pos op 7 mei 1918. Pos was tweede voorzitter van de ANWB en een van de pioniers van de bond. De Posbank is ontworpen door architect Willem Leliman en gebouwd door aannemer Gerrit Bennink (1869–1936) uit Rheden. Hij werd op 24 mei 1921 onthuld.[2] In het Sonsbeekpark in Arnhem staat een replica van de bank.

De tekst op de gedenksteen van de bank luidt:

G.A.POS

TWEEDE VOORZITTER EN HOGE CONSUL VAN DEN ANWB TOERISTENBOND VOOR NEDERLAND

1893  7 MEI    1918

HIJ EFFENDE BANEN VOOR HET VREEDZAAM VERKEER TUSSCHEN DE VOLKEN

DUIZENDEN BRACHT HIJ IN EN TOT DE NATUUR

DEN NEDERLANDERS DEED HIJ NEERLANDS SCHOONHEID KENNEN WAARDEREN EN LIEFHEBBEN

Sportevenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Posbank
Top 85 m
Locatie Veluwezoom
Startplaats Rheden
Hoogteverschil 61 m
Lengte 2.200 m
Stijgings-% 2,8%
Steilste km 10%
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

In de wielerwedstrijd Veenendaal-Veenendaal Classic is de Posbank vaak een belangrijke beklimming. In het laatste weekend van september wordt de Posbank door een grote groep hardlopers beklommen tijdens de zogenoemde Posbankloop. Ook de Kennedymarsen Winterswijk-Arnhem (in februari) en de Liemers Posbankloop (laatste zaterdag juni) komen hier langs. Op 8 mei 2016 ging de derde etappe van de Ronde van Italië 2016 over de Posbank. De Nederlander Maarten Tjallingii kwam als eerste boven en veroverde daarmee de blauwe bergtrui.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Monument Posbank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.