Dijk en Waard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dijk en Waard
Toekomstige gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Overig
Ontstaan uit Vlag Heerhugowaard Heerhugowaard
Vlag Langedijk Langedijk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Dijk en Waard is een toekomstige gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland.

De gemeente zal naar verwachting op 1 januari 2022 ingesteld worden door een fusie van de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk. De fusiegemeente zal, afgaande van het aantal inwoners van 1 januari 2021, 86.716 inwoners gaan tellen en uit 16 kernen bestaan, waarvan Heerhugowaard de grootste kern is.

Langedijk
Heerhugowaard

Voorgeschiedenis[bewerken | bron bewerken]

In september 2018 nam de gemeenteraad van Heerhugowaard een motie aan waarin bepleit werd een versneld onderzoek uit te voeren naar een fusie met de buurgemeente Langedijk. Op 26 februari 2019 namen de gemeenteraden van beide gemeenten een besluit om te komen tot een ambtelijke fusie; deze fusie werd op 1 januari 2020 geëffectueerd.

Op 11 maart 2020 keurden beide gemeenteraden het herindelingsadvies voor de fusie goed. Het provinciebestuur van Noord-Holland ging eind juni 2020 akkoord met het voorstel tot samenvoeging.

Nadat advies ontvangen was van de Raad van State werd op 4 november 2020 een herindelingswetsontwerp ingediend bij de Tweede Kamer.[1] Op 11 februari 2021 ging de Tweede Kamer akkoord met de herindeling. Bij de behandeling van het wetsontwerp werd er een motie ingediend van het lid Snoeren (VVD) en het lid van de Molen (CDA) waarin de toekomstige gemeente werd opgeroepen het draagvlak voor de fusie te evalueren en zo nodig daarop te acteren. De motie werd aangenomen.

Als de parlementaire procedure inzake dit wetsvoorstel in de loop van 2021 tijdig afgerond wordt, zullen op 21 november 2021 de vereiste herindelingsverkiezingen in Heerhugowaard en Langedijk gehouden worden. De nieuwe gemeente Dijk en Waard zal niet deelnemen aan de reguliere gemeenteraadsverkiezingen in 2022.