Middenmeer (Hollands Kroon)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Middenmeer
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Middenmeer (Hollands Kroon) (Noord-Holland)
Middenmeer (Hollands Kroon)
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Hollands Kroon Hollands Kroon
Coördinaten 52° 49′ NB, 4° 60′ OL
Algemeen
Inwoners (2018) 3.775[1]
Detailkaart
Locatie in de gemeente Hollands Kroon
Locatie in de gemeente Hollands Kroon
Foto's
Hervormde Kerk uit 1934 in Middenmeer.
Hervormde Kerk uit 1934 in Middenmeer.
Middenmeer gezien naar het noorden
Middenmeer gezien naar het noorden
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Middenmeer is een dorp in de polder Wieringermeer in de gemeente Hollands Kroon in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente Hollands Kroon ligt in de Kop van Noord-Holland en is onderdeel van de samenwerkingsregio de Noordkop. Middenmeer had in 1980 3.000 inwoners en op 1 januari 2018 3.775 inwoners.


Geschiedenis[bewerken]

Middenmeer werd gebouwd vanaf 1932. Het dorp werd toen nog Sluis III genoemd. De Hervormde Kerk werd gebouwd in 1934. Het nabijgelegen vliegveld Middenmeer werd in de meidagen van de oorlog in 1940 gebruikt door de 1e Verkenningsgroep van de Koninklijke Luchtmacht. Midden in oorlogstijd, op 1 juli 1941 werd de Wieringermeer een zelfstandige gemeente. De eerste burgemeester was ir. Sikke Smeding. Op 17 april 1945 werd de Wieringermeerpolder door de Duitsers onder water gezet. Op 11 december 1945 was de polder weer droog en kon met de herbouw van het dorp worden begonnen. In Middenmeer begon de eerste Moedermavo van Nederland; in het dorp staat een monument van deze mavo. In 1936 richtte men een graanbeurs op, deze is enkele jaren geleden gestopt met de activiteiten.

Economie[bewerken]

De Wieringermeer is een akkerbouwgebied, met veel glastuinbouw. Er zijn allerlei economische activiteiten die daarmee verband houden zoals metaalbedrijven, graanopslag. Er is een groot productiebedrijf van ijsbergsla. In Middenmeer is een beurscommissie die voor de aardappelrassen Irene, Eigenheimer, Bildtstar en Bintje een notering maakt.

In december 2013 maakte Microsoft bekend een groot datacenter te bouwen in Middenmeer.[2] Het project kost zo'n twee miljard euro en levert, eenmaal gereed, 150 tot 200 vaste banen op.[2] Het datacenter wordt gebouwd op het bedrijventerrein Agriport A7 en wordt 40 hectare groot.[2] Microsoft heeft voor deze locatie gekozen vanwege de nabijheid van Amsterdam Internet Exchange, de leveringszekerheid van elektriciteit en de vrijgekomen warmte van de servers kan worden gebruikt voor de verwarming van naburige broeikassen.[2]

Er is een vliegveld ten oosten van de dorpskern voor lichtgewicht vliegtuigen, met een onverharde start- en landingsbaan.

Verkeer[bewerken]

Middenmeer lig aan de A7, de N242 en de N248. De haven van Middenmeer heeft een gedeelte voor pleziervaart en voor beroepsvaart. De haven wordt gevormd door de doodlopende Wieringerwerfvaart. Scheepvaart naar Medemblik (IJsselmeer) en naar Schagen (Noordhollandsch Kanaal) en Alkmaar via de Westfriesche Vaart.

Bekende Middenmeerders[bewerken]

Zie ook[bewerken]