Andere Tijden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Andere Tijden
Genre Documentaire
Speelduur 30 minuten
Bedenker Ad van Liempt en Gerda Jansen Hendriks
Presentatie Hans Goedkoop
Taal Vlag van Nederland Nederland
Uitzendingen
Start 12 maart 2000
Afleveringen >600
Netwerk of omroep NTR
VPRO
Zender Nederland 3 (2000-2006)
NPO 2 (2006-heden)
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Andere Tijden is een Nederlands televisieprogramma. Het wordt gemaakt door NTR en de VPRO op NPO 2 en behandelt historische onderwerpen, vaak aan de hand van de actualiteit of een bepaalde datum in de uitzendweek. Er wordt veelal met de betrokkenen teruggeblikt op een gebeurtenis van toen die verband houdt met het heden. Ad van Liempt bedacht in 1999 samen met regisseur Gerda Jansen Hendriks het televisieprogramma Andere Tijden.

Het programma wordt vanuit het gebouw van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum gepresenteerd door Hans Goedkoop, de eindredactie is in handen van Karin van den Born. De beeldresearchers zijn Gerard Nijssen en Lizzy van Winsen. Coördinator van de afdeling Geschiedenis van NTR en de VPRO is Godfried van Run. Deze afdeling zorgde onder andere voor de series De Oorlog, De Slavernij en De Gouden Eeuw. Op 19 mei 2015 werd het programma gepresenteerd door Godfried van Run wegens ziekte van Hans Goedkoop.

Aanvankelijk werden er in een uitzending meestal meerdere onderwerpen behandeld. Later werd steeds slechts één onderwerp behandeld. Daarnaast zijn er ook speciale extra lange uitzendingen met bijvoorbeeld alleen beeldmateriaal van een bepaald onderwerp. Bij een actuele gebeurtenis waarbij over dat onderwerp al een uitzending is geweest komt het soms voor dat deze dan wordt herhaald en de geplande uitzending pas later wordt uitgezonden.

Op internet heeft het televisieprogramma samen met het radioprogramma OVT (Onvoltooid Verleden Tijd) een uitgebreide mediabibliotheek waarin eerder uitgezonden programma's en aanvullende informatie is terug te zien.

Sinds 2000 kwam er enkele jaren van Andere Tijden een boek uit met verhalen die gebaseerd waren op de uitzendingen.

Naast Andere Tijden bestaat er een variant op NPO 1 die zich op historische sportgebeurtenissen richt, Andere Tijden Sport.

Onderscheidingen[bewerken]