Naar inhoud springen

OVT

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
OVT (Onvoltooid Verleden Tijd)
Presentatie Julie Blussé en Laura Stek
Type programma geschiedenis
Uitzendingen
Tijdstip Zondag
10:00-12:00
Omroep VPRO
Zender NPO Radio 1
Periode 1992-
Portaal  Portaalicoon   Media
Julie Blussé en Jos Palm presenteren een locatie-uitzending van OVT (2022)

OVT is een radioprogramma van de Nederlandse publieke omroep VPRO. Het programma staat in het teken van de geschiedenis, met nadruk op gebeurtenissen die gerelateerd zijn aan de Nederlandse geschiedenis. Het wordt sinds 1992 wekelijks uitgezonden op zondag van 10 tot 12 uur op NPO Radio 1. Het eerste anderhalf uur wordt live verzorgd vanuit de studio te Hilversum.

Opbouw programma[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste uur bevat:

  • een historisch fragment, met veelal daarna telefonisch commentaar van een ter zake kundig (amateur-) historicus;
  • een column, verzorgd door vaste columnisten, bekend uit literatuur of journalistiek, die elk om de week een rubriek verzorgen.
  • een hoofdonderwerp met een of meer gasten live in de studio; het onderwerp is vaak een historisch feit, dat gerelateerd wordt aan zaken in de actualiteit.

Het tweede uur bevat:

  • een kort historisch onderwerp, met wederom een deskundige aan tafel;
  • een reportage van een half uur, genaamd "Het Spoor Terug" met opgenomen fragmenten over een bepaald onderwerp, met als kenmerk getuigenverslagen (oral history). Onder leiding van specifiek samengestelde redacties wordt veelal maanden aan deze reportages gewerkt. Vaak bestaan ze uit meerdere afleveringen die op achtereenvolgende zondagen worden uitgezonden.

Bronnen en redactie[bewerken | brontekst bewerken]

De redactie van het programma heeft een link met het NPS/VPRO-televisieprogramma Andere Tijden. Voor het archief put men uit diverse bronnen, maar een belangrijke bron is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. De redactie en de presentatie van OVT worden gevormd door een in de loop der jaren wisselende groep mensen, met onder meer Kiki Amsberg, Wim Berkelaar, Michal Citroen, Mathijs Deen, Paul van der Gaag, Marnix Koolhaas, Gerard Leenders, Astrid Nauta, Hans Olink en Jos Palm. Op 26 maart 2023 was de laatste uitzending met de presentatoren Jos Palm en Paul van der Gaag. Vanaf april 2023 presenteren Julie Blussé en Laura Stek het programma afwisselend.[1]

"In Europa"[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 en 2009 werd samengewerkt met de redactie van In Europa. In OVT werd vooraf aan de tv-uitzending van In Europa door historici en andere deskundigen de uitzending van die avond becommentarieerd. Zaken die op televisie slechts zijdelings zouden worden aangestipt, kwamen in OVT vaak alvast uitgebreider aan bod. De schrijver van het televisieprogramma Geert Mak was meestal in de uitzending aanwezig; de studio was voor die gelegenheid verhuisd naar café/theater Desmet te Amsterdam, dat tevens openstond voor publiek.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De titel van het programma OVT is een verwijzing naar de taalkundige term onvoltooid verleden tijd waarmee een handeling of toestand in het verleden wordt uitgedrukt.

Begintune en eind[bewerken | brontekst bewerken]

De tune van het programma is afkomstig uit de musical Tverboul (Tversky Boulevard) van de Russische componist Alexey Paperniy en zijn groep Paperniy TAM.[2][3] De muziek wordt gespeeld door het Groot Promotie Blaas Quintet.[4]

Aan het slot van het programma klinkt al jaren de krakerige stem van voormalig minister-president Colijn met de slotzin van zijn roemruchte radiotoespraak uit 1936 over de inlijving door Adolf Hitler van het Rijnland: "En daarmee, geachte luisteraars, laat ik u over aan de verpozing die de radio u pleegt te bieden."[5][6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]