Bintje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bintje
Pootgoed van Bintje
Pootgoed van Bintje
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Solanales
Familie:Solanaceae (Nachtschadefamilie)
Geslacht:Solanum (Nachtschade)
Soort:Solanum tuberosum (Aardappel)
variëteit
Bintje
Kornelis Lieuwes de Vries (1905)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Bintje
Bloeiende plant
Bloeiende plant
Type Consumptie
Ontwikkelaar Kornelis Lieuwes de Vries
Land Nederland
Jaar 1905
Rijping Middenvroeg tot middenlaat

Bintje is een aardappelras dat in 1905 door de Suameerder hoofdonderwijzer Kornelis Lieuwes de Vries uit een kruising van 'Munstersen' met 'Fransen' werd gekweekt. Het ras kwam in 1910 voor het eerst in de handel.

Het is een middenvroeg rijpend ras met een goede knolvorm en uitstekende consumptiekwaliteit. De aardappels zijn zowel geschikt voor de verse consumptie als voor de aardappelindustrie (friet en chips). De blanke knollen zijn groot, lang-ovaal en vrij vlakogig. Ze zijn lichtgeelvlezig van kleur. Ze hebben een neutrale smaak en zijn vrij vast in de kook.

De plant is zeer gevoelig voor phytophthora, zowel in het loof als in de knol. Hij is ook vatbaar voor wratziekte. Vanwege deze gevoeligheid voor phytophthora hebben de grootwinkelbedrijven onder druk van de milieubeweging de verkoop van het bintje gestaakt, terwijl men het ras bildtstar, dat nog gevoeliger is, wel blijft verkopen. Toch wordt bintje nog veel verbouwd. Voorstanders van het ras beweren dat door de snelle groei de milieulast vanwege het kleiner aantal bespuitingen met gewasbeschermingsmiddelen uiteindelijk gunstiger uitvalt dan bij andere rassen. Het bintje is vrijwel geheel verdwenen, ook door de opkomst van betere, resistentere rassen, zoals het speciaal voor friet gekweekte ras Challenger.

Kornelis Lieuwes de Vries[bewerken]

Kornelis Lieuwes de Vries werd op 25 februari 1854 in Hardegarijp geboren. In 1881 trouwde hij met Grietje Hommes de Jong. Uit dit huwelijk werden zes kinderen geboren. Na het overlijden van zijn eerste vrouw (1895) hertrouwde hij in 1897 met Afke de Glee. Uit dit huwelijk werden nog twee kinderen geboren. De Vries overleed op 20 november 1929.

De Vries werkte tot zijn eenentwintigste op de boerderij en ging daarna voor onderwijzer studeren. Vanaf 1883 was hij hoofdonderwijzer aan de openbare lagere school van Suameer. In 1894 haalde hij de landbouwakte en in 1901 de tuinbouwakte. Naast zijn werk als schoolmeester gaf hij ook landbouwwintercursussen. De Vries was lid van de Friese Maatschappij van Landbouw. Al in 1898 vroeg de Maatschappij hem een proefveld voor de aardappelteelt in te richten, dat hij 25 jaar beheerde. Hij kweekte in vijfentwintig jaar ongeveer 150 rassen, waarvan alleen het bintje een succes werd. Heel lang is het bintje het belangrijkste aardappelras op de Nederlandse menu's geweest.

Bintje Jansma[bewerken]

De Vries noemde zijn nieuwe aardappelrassen naar zijn kinderen, leerlingen en oud-leerlingen. Zo werd in 1905 het bintje vernoemd naar de toen 17-jarige Bintje Jansma, dochter van Minke en Teade Jansma. Ze werd in 1888 geboren en was 88 jaar oud toen ze in 1976 in een rusthuis in Franeker stierf. Verder waren er ook bijvoorbeeld het 'trijntje' en de 'sipe'.