Aardappelchips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aardappelchips
Aardappelchips
Aardappelchips
Alternatieve naam Chips, Crisps
Bedenker George Crum
Hoofdingrediënt(en) aardappelen, plantaardige olie, azijn, zout
Variaties diverse smaken en kruiden
Serveertemperatuur kamertemperatuur
Gang tussendoor
Type snack
Gegeten met evt. dipsaus
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Aardappelchips of chips zijn gebakken (aardappel)schijfjes.

De chips zijn oorspronkelijk in 1853 bedacht door de Amerikaanse kok George Crum toen een ontevreden klant klaagde dat zijn aardappelschijfjes te dik, te klef en niet voldoende gezouten waren. Crum voelde zich zwaar beledigd en sneed ze flinterdun en bakte ze door, waarna hij ze aan zijn lastige klant serveerde, die ze vervolgens met veel smaak verorberde. Zijn cynische grap bleek het begin te zijn van een doorslaand succes, de chips waren geboren.

Tegenwoordig worden chips op een temperatuur van 180 graden gepoft om daarna gefrituurd te worden in een mengsel van zonnebloemolie en azijn.

De eenvoudigste manier om (zelf) chips te maken, is door aardappelen in schijfjes te snijden, en die schijfjes te bakken of te frituren. De aardappelen kunnen van tevoren licht voorgekookt zijn. Na het bakken kunnen ze met wat zout geconsumeerd worden. De smaak wordt bepaald door het aardappelras, de soort bakolie, het bakproces en de stoffen die toegevoegd worden zoals zout. Naast zout is vooral paprikapoeder populair.

Sommige chips hebben speciale vormen. Daarvoor wordt een ander productieproces gebruikt. Van de aardappelen wordt eerst puree gemaakt dat vervolgens door een vorm geperst wordt. Op die manier zijn bijvoorbeeld Wokkels of stapelchips zoals Pringles te maken.

Internationale benamingen[bewerken]

In het Verenigd Koninkrijk zijn fish and chips populair. Met deze chips wordt echter friet bedoeld. Aardappelchips worden in het Verenigd Koninkrijk en Ierland crisps genoemd. In de Verenigde Staten worden aardappelchips potato chips genoemd en worden frieten French fries genoemd.

Galerij van de productie[bewerken]

Merken[bewerken]