Stapelchips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stapelchips
Een stapeltje Pringles
Een stapeltje Pringles
Bedenker Fredric Baur en Alexander Liepa namens Procter & Gamble
Hoofdingrediënt(en) aardappel, zetmeel, plantaardige olie, zout
Variaties diverse smaken en kruiden
Gang tussendoor
Type snack
Gegeten met evt. dipsaus
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Stapelchips is de naam die wordt gegeven aan een soort (aardappel)chips die machinaal zo gevormd worden dat ze makkelijk stapelen. Ze worden verkocht in een kartonnen of plastic cilinder.

Ontwikkeling[bewerken]

Het eerste en bekendste merk stapelchips zijn Pringles, die in 1968 voor het eerst verkocht werden. Procter & Gamble was op zoek naar een manier om hun chips te verbeteren nadat klanten geklaagd hadden over gebroken en verschaalde chipjes en dat er te veel lucht in de zak zou zitten. Chemicus Fredric Baur bedacht de vorm die door Alexander Liepa verder verbeterd en gepatenteerd werd. Gene Wolfe ontwikkelde de machine om de stapelchips te maken.

Productie[bewerken]

Waar traditionele chips van hele aardappels worden gemaakt, worden stapelchips net als bijvoorbeeld wokkels van aardappelpuree of aardappelpoeder gemaakt. Dit poeder wordt in een speciale vorm geperst (in het geval van Pringles een hyperbolische paraboloide) en dan gefrituurd, gekruid en in een cilinder geplaatst. Het voordeel van deze procedure is dat alle chips een identieke vorm hebben waardoor ze compacter in de bus gestapeld kunnen worden. Een ander voordeel is dat de kwaliteit minder afhankelijk is van de kwaliteit en de vorm van de aardappelen en dus constanter is. Omdat het vocht voor het frituren al grotendeels uit het aardappelpureemengsel verdwenen is, duurt het frituren korter, wat zowel energie bespaart als zorgt voor een lager vetgehalte in het eindproduct.

Lijst van merken[bewerken]