Fish and chips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fish and chips in papier

Fish and chips is een typisch Britse afhaalmaaltijd die bestaat uit in beslag gedoopte en gefrituurde vis in combinatie met gefrituurde, vrij dikke aardappelsliertjes.

Een belangrijk verschil met friet of patat is de textuur: deze is opmerkelijk slapper bij chips.

Men heeft de keuze uit diverse vissoorten. De meest voorkomende zijn kabeljauw en schelvis, maar ook andere soorten rondvis worden gebruikt. Op de balie staat over het algemeen een fles azijn (voor over de chips) en zout, desgewenst ook voor over de chips. Het gebruik van mayonaise over de chips is zeldzaam en leidt bij navraag soms tot onbegrip. De fish and chips werd vroeger over het algemeen in een krant gewikkeld meegenomen. Tegenwoordig is dit door wetgeving niet meer mogelijk en wordt de snack verpakt in speciaal papier, vaak bedrukt alsof het krantenpapier is.

Als variant hierop wordt ook sausage and chips verkocht. De fish is vervangen door een of meer worsten met een korst van hetzelfde beslag als de vis dat gefrituurd wordt.

Het is vrijwel overal te koop in Groot-Brittannië, maar ook populair in Australië, Canada, Ierland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en in enkele badplaatsen in Nederland.

De fish and chips is van oorsprong een samengestelde maaltijd van enerzijds pescado frito, een visgerecht dat gevluchte Sefardische Joden in de 16e eeuw uit Spanje en Portugal meebrachten, in combinatie met de Frans-Belgische traditie van het bakken van aardappelen tot friet.[1][2]