Barsingerhorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Barsingerhorn
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Barsingerhorn (Noord-Holland)
Barsingerhorn
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Hollands Kroon Hollands Kroon
Coördinaten 52° 47′ NB, 4° 51′ OL
Detailkaart
Kaart van Barsingerhorn
Locatie in de voormalige gemeente Niedorp
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Barsingerhorn (West-Fries: Barregórre) is een dorp in de gemeente Hollands Kroon in de regio Kop van Noord-Holland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het is eeuwenlang een tweelingdorp geweest met Haringhuizen; deze twee dorpen vormden samen ooit de stad Barsingerhorn.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voormalige raadhuis in straatzicht

De naam Barsingerhorn komt waarschijnlijk van de oude vormen Bersingerhorne; Bersincshorne, van de Friese mansnaam Barse. Horne betekent hoek, uithoek, inham.

In 1415 ontvingen Barsingerhorn (waaronder ook Kolhorn viel) en Haringhuizen gezamenlijk stadsrechten. Die stede Barsingerhorn was een van de vele 'plattelandssteden' in West-Friesland. In 1811 werd de stede, zoals alle steden in Nederland, opgeheven. Het grondgebied, inclusief Haringhuizen, werd nu de gemeente Barsingerhorn. In 1970 werd Wieringerwaard hierbij gevoegd. Wieringerwaard ging in 1990 op in de gemeente Anna Paulowna terwijl de andere dorpen opgingen in de voormalige gemeente Niedorp. Het dorp valt tegenwoordig onder de gemeente Hollands Kroon en telt net geen 1000 inwoners (2014).

Het dorp[bewerken | brontekst bewerken]

Stolpboerderijen

Het dorp Barsingerhorn is gebouwd op en langs een zeer oude dijk, de eerste vermelding van het dorp dateert uit 1288.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1574 werd een protestantse kerk gebouwd in het dorp. Deze moest echter al in 1641 herbouwd worden. Rond 1900 werd de toen gebouwde toren vervangen door een nieuwe. De oude kerk werd in 1968 afgebroken waarbij de toren met explosieven werd opgeblazen. De luidklok van de gebroeders Hemony hangt sindsdien in de Buiksloterkerk te Buiksloot. In 1968 werd een deel van de pastorie verbouwd tot kerkzaal en aula. Ook het kerkelijk bureau van de protestantse gemeente Winkel e.o. is van 1968 tot 2014 gevestigd in dit 'Hervormd Centrum' gevestigd geweest. De voormalige pastorie is vanaf 2014 weer in gebruik genomen als woonhuis.

In 1862 werd in Barsingerhorn een doopsgezinde vermaning gebouwd, die tot 1972 dienstdeed en vervolgens tot woonhuis werd verbouwd.

Overheid[bewerken | brontekst bewerken]

In 1622 kwam het Regthuis van de stad gereed. Het deed tot 1730 dienst. Later was dit het raadhuis van de gemeente. In de top van de gevel staat nog een afbeelding van Vrouwe Gerechtigheid als teken dat in "de stede Barsingerhorn" recht werd gesproken.

Bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

Een groot deel van het dorp is sinds 27 april 1993 een provinciaal beschermd dorpsgezicht. Het was het eerste en enige dorp dat deze status kreeg van Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Barsingerhorn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.