Buiksloterkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Buiksloterkerk
Buiksloterkerk (2009)
Plaats Amsterdam-Noord
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 55′ OL
Begraafplaats kerkhof
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  6607
Detailkaart
Buiksloterkerk (groot-Amsterdam)
Buiksloterkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Buiksloterkerk is de (voormalige) dorpskerk van het dijkdorp Buiksloot in Amsterdam-Noord. Het kerkgebouw staat niet langs de Buiksloterdijk, maar iets lager daarachter. Het is een landelijk gelegen dorpskerk met omringend kerkhof.

De kerk dateert uit 1609. Er worden sinds 1980 geen kerkdiensten meer gehouden. Het monument wordt sinds 1995 onderhouden door de Stichting Buiksloterkerk. De kerkruimte is in gebruik als theater- en concertzaal en wordt verhuurd voor huwelijken en andere evenementen. Het gebouw is diverse keren gerestaureerd (1840, 1965, 1995).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is een eenbeukige, vijfzijdig gesloten kerk, tot stand gekomen in 1710 door verbouwing van een ouder gebouw. Boven de voorgevel is een houten dakruiter. Binnen is een houten tongewelf. De preekstoel dateert uit het midden van de 17de eeuw, het doophek uit 1788.

Luidklok[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijke klok in de kerktoren – gegoten door Mammes Frémy – werd in de Tweede Wereldoorlog geroofd door de Duitse bezetter en is omgesmolten. In 1968 kwam de huidige klok, die is gegoten door de bekende klokkengieters Pieter en François Hemony, ervoor in de plaats. Deze klok heeft eerst honderden jaren gehangen in de toren van de Laurenskerk in Barsingerhorn, ze kwam beschikbaar toen deze kerk werd afgebroken.

Orgel[bewerken | brontekst bewerken]

Orgel in de Buiksloterkerk

Het belangrijke orgel, waarop zo nu en dan concerten worden gehouden, bevindt zich nog in deze kerk. Het orgel is in 1858 gebouwd door H. ter Hart en M. Roos (Amsterdam).[1] In 1910 restaureerde de Firma J. de Koff (Utrecht) het. De dispositie werd gewijzigd en het pijpwerk opnieuw geïntoneerd. De firma P.C. Bik & Zoon (Leiden) breidde het in 1966 uit met een pedaal, vernieuwde de frontpijpen en de windvoorziening en wijzigde de dispositie. In 2003 restaureerde de firma Flentrop Orgelbouw (Zaandam) het instrument en reconstrueerde de oorspronkelijke dispositie en vernieuwde de balgen en het pedaalklavier.

Op het frontbasement van het orgel is de volgende tekst aangebracht:

9 MEI Geschenk van den Weled. Heer C. Halberstadt en Z.Ed. Echtgenoote 1858 DEC. Tot Restauratie in staat gesteld door den WelEd. Heer H.C. Lefering 1910
Het kerkhof

Begraafplaats[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de oost- en zuidzijde van de kerk bevindt zich een klein kerkhof uit 1829. Deze begraafplaats wordt begin 21e eeuw beheerd door De Nieuwe Noorder.

Zie de categorie Buiksloterkerk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.