Provinciale weg 34

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Provinciale weg 34
Provinciale weg 34
Provinciale weg 34
Land Nederland
Lengte 88 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Knooppunt van wegen De Punt A28E232
Begin autoweg Autoweg
Tankstation De PuntPfeil oben.svg
Brug over het water Drentsche Aa
Afrit weg  Zuidlaren N386
Afrit weg  Anloo / Annen
Parkeerplaats Koebroeken Pfeil oben.svg
Parkeerplaats Haverlanden Pfeil unten.svg
Rotonde Gieten N33 Assen / Veendam
Parkeerplaats Gieten Knooppunt N33/N34
Afrit weg  Gieten
Afrit weg  Gasselte N378
Afrit weg  Borger N374
Brug over het water Kanaal Buinen-Schoonoord
Afrit weg  Exloo/Ees
Kruising Odoorn
Brug over het water Odoornerzijtak
Kruising Klijndijk / Odoorn / Valthe
Brug over het water Oranjekanaal
Afrit weg  Emmen N381
Tankstation De Blikken Pfeil unten.svg
Tankstation Westerveld Pfeil oben.svg
Afrit weg  Emmen-West N391
Afrit weg  Erm N376
Brug over het water Hoogeveense Vaart
Knooppunt van wegen Holsloot A37E233
Parkeerplaats Vogelpoel Pfeil unten.svg
Parkeerplaats Lange Akkers Pfeil oben.svg
Afrit weg  Dalen N854
Afrit weg  Coevorden-Noord N382
Afrit weg  Coevorden N377
Tankstation Klooster Pfeil oben.svg
Kruising Holthone
Afrit weg  Gramsbergen
Afrit weg In aanbouw Hardenberg-Oost
Kruising Hardenberg-Oost / Hoogenweg
Afrit weg  Hardenberg N343
Kruising Hardenberg-Zuid
Kruising Campings Hardenberg
Rotonde Witte Paal N36
van/naar Ommen r105

Provinciale weg 34 is een Nederlandse provinciale weg en ex-rijksweg, tussen rotonde De Witte Paal op de N36 en het knooppunt De Punt nabij Eelde, waar de N34 aansluit op de snelweg A28. Voor het grootste gedeelte (van Hardenberg naar De Punt) is de weg uitgevoerd als autoweg, waarvan het gedeelte tussen Holsloot en Emmen-West (voorheen Emmen-Zuid) met 2×2 rijstroken is uitgevoerd. De belangrijkste plaatsen aan de N34 zijn Hardenberg, Coevorden, Emmen, Borger, Gieten, Annen en Zuidlaren.

Geschiedenis[bewerken]

De route van de N34 heeft een rijke geschiedenis. Al eeuwen geleden was er een weg die dezelfde plaatsen verbond als nu de N34 doet. Dit komt doordat de N34 voor een zeer groot deel op de Hondsrug ligt. Deze heuvelrug stak boven de moerassen uit die langszijde lagen, waardoor bewoning zich concentreerde op de Hondsrug.

Beheer[bewerken]

Sinds 2011 is het weggedeelte Ommen - provinciegrens Drenthe/Overijssel in beheer bij de provincie Overijssel en provinciegrens - De Punt in beheer van de provincie Drenthe. Daarvoor was de hele N34 in het beheer van het rijk als rijksweg 34, met uitzondering van het gedeelte Ommen - provinciegrens; deze stond administratief bekend als rijksweg 834. De provincie Drenthe heeft als afkoopsom voor deze overname totaal € 82,5 miljoen ontvangen en de provincie Overijssel € 17,7 miljoen.

Op 21 maart 2006 is besloten dat de N34 om Ommen heen geleid gaat worden om zo het centrum van Ommen en de buurtschap Hoogengraven te ontlasten van verkeer. Dit nieuwe tracé is op 28 juni 2010 opgeleverd. Na het gereedkomen van de omlegging (N36) is het gedeelte tussen de Witte Paal en de N340/N348/N48 overgedragen aan de gemeenten Ommen en Hardenberg en staat nu bekend als R105[1]

De N340 tussen Ommen en Zwolle is onderdeel geweest van de N34. Sinds 1 januari 1993 is dit gedeelte in beheer van de provincie Overijssel.

Aansluitende rijkswegen[bewerken]

Bij de Witte Paal tussen Ommen en Hardenberg sluit de N36 aan op de N34.

Bij knooppunt Holsloot kruist de weg de A37 en bij Gieten de N33 op een grote rotonde. Deze rotonde is omgebouwd tot een ongelijkvloerse kruising, waarbij de recentelijk verdubbelde N33 de hoofdrichting is.

De weg gaat even ten noorden van Zuidlaren en Vries bij knooppunt De Punt over in de A28 richting Groningen.

Ongevallen[bewerken]

Op deze weg gebeuren de meeste dodelijke ongevallen op N-wegen in Nederland.[2] De weg wordt daarom wel een dodenweg genoemd. Vooral bij de afslag naar Borger vinden veel aanrijdingen plaats. Om dit te verhelpen is hier een ongelijkvloerse kruising aangelegd. Voor de aanleg moest een gedeelte van de Koesteeg, met een rij eiken, verdwijnen. De bomen zijn in 2006 gekapt door Rijkswaterstaat, ondanks verzet van bewoners tot de Raad van State.[3]

Werkzaamheden[bewerken]

Er waren werkzaamheden aan de weg van 2 juli 2007 tot 12 december 2008, waarbij de weg tot 23 september 2007 dicht was. Twee dagen na het afsluiten van de werkzaamheden kon een nieuw busstation bij de afslag Borger aan de N34 geopend worden, evenals een nieuwe bushalte voor de Q-liner bij de afslag Gasselte richting Stadskanaal.

Vervolgens werd in 2009 het deel tussen Ees en Emmen veiliger gemaakt. En ook werd gezorgd voor een betere doorstroming bij de rotonde bij Gieten, welke werkzaamheden in maart 2011 waren voltooid, waarna het nieuwe verkeersplein Gieten op 31 maart 2011 werd opengesteld voor het verkeer. De rotonde bij Gieten ligt nu boven de N33 en is een ongelijkvloerse kruising geworden.

In het najaar van 2011 werd er nog een tunnel aangelegd onder de N34 ter hoogte van de Schoolstraat te Ees.

Van eind 2011 tot medio 2012 werd er gewerkt aan een nieuw busstation met overkappingen bij het OV-knooppunt van Gieten.

Van mei 2016 tot april 2017 werd er gewerkt aan de bouw van een ongelijkvloerse kruising ter hoogte van Exloo.

Toekomstige aanpassingen[bewerken]

Er bestaan momenteel plannen om ongelijkvloerse kruisingen te bouwen ter hoogte van Odoorn/Klijndijk. Hierdoor krijgt het gedeelte Borger-Emmen ook de vorm van een stroomweg.

De bestaande gelijkvloerse kruisingen van Emmen-Noord en Odoorn zullen verdwijnen en worden vervangen door een nieuwe ongelijkvloerse kruising ter hoogte van Klijndijk. Dit onder veel protest van omwonenden.

Verder zal de weg tussen Hardenberg en de Witte Paal opgewaardeerd worden naar een autoweg met een maximumsnelheid van 100 km/u. Hiervoor zal de weg verbreed worden en zullen er vier nieuwe tunnels en twee ongelijkvloerse kruisingen aangelegd worden.[4]

Hunebed Highway[bewerken]

De provincie Drenthe heeft de weg in juli 2018 omgedoopt tot de Hunebed Highway[5]. Dit moet meer toeristen naar Drenthe lokken; 47 van de Nederlandse hunebedden liggen langs deze weg. De naam is een knipoog naar Route 66.

Afbeelding[bewerken]

Externe links[bewerken]