De Zilk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Zilk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Zilk
De Zilk
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Noordwijkerhout Noordwijkerhout
Coördinaten 52° 18′ NB, 4° 33′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,96 km²
Inwoners (2016) 2190
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Heilig Hartkerk
Dronevideo van de bollenvelden bij De Zilk

De Zilk is een dorp in de Nederlandse gemeente Noordwijkerhout, grenzend aan Hillegom en Vogelenzang. Het dorp telt 2190 inwoners.(01-01-2016)

Aan de rand van het dorp staat de katholieke Heilig-Hartkerk, in 1920 in eenvoudige neogotische stijl gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Margry.

Historisch gezien is de belangrijkste economische activiteit de bollenteelt. Vooral de hyacintenteelt is een belangrijke bron van inkomsten. De grote bollenkwekers hadden traditioneel hun bedrijf in de 'Kleine Zilk' en de arbeiders woonden in de 'Grote Zilk'.

Sport[bewerken]

De Zilk heeft amateurvoetbalvereniging RKVV Van Nispen & Tennisvereniging Van Nispen.

Mozaïek[bewerken]

De Zilk heeft een actief dorps- en verenigingsleven. In april liggen vele mozaïeken langs de wegen gemaakt van hyacintenbloemetjes. De werkstukken worden beoordeeld door een jury en er zijn prijzen te verdienen. In het mozaïekweekend wordt op zondag de publieksprijs bekendgemaakt. Deze activiteit wordt, net als de festiviteiten rond 30 april en de kermis in de laatste week van augustus, georganiseerd door de stichting Feestcommissie De Zilk.

Carnaval[bewerken]

Opvallend is het grote belang van de viering van het carnaval. Carnavalsvereniging De Duinknijnen (zonder o) organiseert dit feest. Maanden van tevoren zijn bouwploegen bezig met het vormgeven van de prinswagen en jeugdprinswagen.

Stroperij[bewerken]

De naam Duinknijnen refereert aan de naam die de Zilkers hadden als stropers van konijnen. Door te stropen wisten de bewoners van dit Zuid-Hollandse dorp hun inkomen en vleesvoorraad wat aan te vullen.

Bronnen[bewerken]

  • P. de boer en M. Witteman (red.), Ons dorp De Zilk (De Zilk 1999)
  • Annalen van de Feestcommissie De Zilk

Externe links[bewerken]