De Zilk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Zilk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Zilk (Zuid-Holland)
De Zilk
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Noordwijk Noordwijk
Coördinaten 52° 18′ NB, 4° 33′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,96 km²
Inwoners (2020) 1.950[1]
(327 inw./km²)
Overig
Woonplaatscode 1928
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Heilig Hartkerk
Dronevideo van de bollenvelden bij De Zilk

De Zilk is een dorp in de Nederlandse gemeente Noordwijk, grenzend aan Hillegom en Vogelenzang. Het dorp telt 1.950 inwoners (1 januari 2020).

Aan de rand van het dorp staat de katholieke Heilig Hartkerk, in 1920 in eenvoudige neogotische stijl gebouwd naar een ontwerp van architect Jos Margry.

Historisch gezien is de belangrijkste economische activiteit de bollenteelt. Vooral de hyacinten, tulpen en narcissenteelt is een belangrijke bron van inkomsten. De grote bollenkwekers hadden traditioneel hun bedrijf in de 'Kleine Zilk' en de arbeiders woonden in de 'Grote Zilk'.

Geschiedenis en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

In de oudst voorkomende naam van de plaats is "De Zillic" (1399), waarin drie componenten zijn te onderscheiden: het lidwoord ‘De’, het voorvoegsel ‘Zil’ en het achtervoegsel ‘lic’. Gedurende de ijstijd onttrokken de gletsjers veel water aan de oceanen, waarbij de Noordzee geheel was drooggevallen. Door de invloed van hogere temperaturen smolten de gletsjers en nam het water weer bezit van de Noordzee. Door de wisselwerking van wind, water en zand ontstond de eerste strandwal op de lijn Sassenheim, Lisse, Hillegom. Bij De Zilk ontstond een kleine strandwal op de lijn Zilkerbinnenweg, Zilkerduinweg. Westelijk daarvan vormden zich zeer brede strandwallen, die uiteindelijk leidden tot een aaneengesloten, uit duinen bestaande kuststrook.

Omstreeks 2000 voor Chr. had de zee bij de riviermonding bij Katwijk vrij toegang tot het lager gelegen gebied tussen de duinen. Bij vloed liep dit gehele gebied onder water. Er was een grote kwelder die zich uitstrekte voorbij De Zilk. De lager gelegen gronden ten westen van de zogenaamde ‘Kleine Zilk’ hebben eeuwenlang een kleine kwelder gevormd, tot het moment dat de opening bij Katwijk grotendeels gesloten was en het zeewater niet langer toegang had tot de kwelders. Daarna heeft het overblijvende zeewater zich verzameld op de laagst gelegen plaatsen. Ook in De Zilk is sprake geweest van een natuurlijke watering. Het achtergebleven zeewater heeft na verloop van tijd het zoutgehalte verloren en is brak ofwel zilt water geworden. Het is goed denkbaar dat het voorvoegsel ‘Zil’ afgeleid is van dit zilte water. Het achtervoegsel ‘lic’ zal betrekking hebben op watering. Ook wel ‘leeck’ of ‘leek’ genoemd. Een leek is een natuurlijke waterloop. De Zilk betekent dan: ‘de zilte leek’.[2]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

De Zilk heeft amateurvoetbalvereniging RKVV Van Nispen & Tennisvereniging Van Nispen.

Mozaïek[bewerken | brontekst bewerken]

De Zilk heeft een actief dorps- en verenigingsleven. In april liggen vele mozaïeken langs de wegen gemaakt van hyacintenbloemetjes. De werkstukken worden beoordeeld door een jury en er zijn prijzen te verdienen. In het mozaïekweekend wordt op zondag de publieksprijs bekendgemaakt. Deze activiteit wordt, net als de festiviteiten rond 27 april en de kermis in de laatste week van augustus, georganiseerd door de stichting Feestcommissie De Zilk.

Carnaval[bewerken | brontekst bewerken]

Opvallend is het grote belang van de viering van het carnaval. Carnavalsvereniging De Duinknijnen (zonder o) organiseert dit feest. Maanden van tevoren zijn bouwploegen bezig met het vormgeven van de prinswagen en jeugdprinswagen.

Stroperij[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Duinknijnen refereert aan de naam die de Zilkers hadden als stropers van konijnen. Door te stropen wisten de bewoners van dit Zuid-Hollandse dorp hun inkomen en vleesvoorraad wat aan te vullen.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • P. de Boer en M. Witteman (red.), Ons dorp De Zilk (De Zilk 1999)
  • Annalen van de Feestcommissie De Zilk

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 1 januari 2020, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen
  2. Kampen van, A.M. ‘De herkomst van de naam De Zilk’, in: Terra Salica jaargang 2 nr. 2