Voorhout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over het dorp in de Bollenstreek. Voor de Haagse straten zie Lange Voorhout en Korte Voorhout.
Voorhout
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Voorhout, de Sint Bartholomeuskerk foto4 2014-04-13 11.24.jpg
De Sint Bartholomeuskerk gezien vanaf het Kerkhof
Vlag van Voorhout Wapen van Voorhout
(Details) (Details)
Voorhout (Zuid-Holland)
Voorhout
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Teylingen Teylingen
Coördinaten 52° 13′ NB, 4° 29′ OL
Algemeen
Oppervlakte 12,62 km²
- land 12,24 km²
- water 0,38 km²
Inwoners (BAG, 2018) 16.220[1]
(1285 inw./km²)
Inwonersnaam Voorhouter
- Bijnaam Dwarsdrijver
Overig
Postcode 2215-2216
Netnummer 0252
Woonplaatscode 2004
Belangrijke verkeersaders N443 N444 N450 Oude Lijn
Website https://www.teylingen.nl/
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische kaart van de gemeente Teylingen waar Voorhout onderdeel van is

Voorhout is een plaats in de gemeente Teylingen in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Voorhout kent 16.220 inwoners (27 juli 2018) en heeft een oppervlakte van 12,62 km². Het dorp ligt in de Bollenstreek en is, net als de rest van de gemeente Teylingen en de nabijgelegen gemeente Noordwijk, onderdeel van het stadsgewest Leiden.

De plaats is op 1 januari 2006 met Sassenheim en Warmond samengegaan in de nieuwe gemeente Teylingen. Voordien was het zelfstandig en telde het 14.972 inwoners (1 augustus 2005). Het dorp groeit al enkele decennia zeer snel, vanwege de bouw van nieuwbouwwijken, zoals Oosthout, Hoogh-Teylingen en Hooghkamer.

In het Voorhoutse deel van de gemeente Teylingen liggen ook nog de buurtschappen Piet Gijzenbrug (gedeeltelijk) en Teijlingen, dat zijn naam dankt aan slot Teylingen dat zich bij buurtschap bevindt.

Het bestuurscentrum van de gemeente Teylingen bevindt zich in het oude gemeentehuis van Voorhout, vlak bij het spoorwegstation aan het Raadhuisplein. Het gemeentekantoor bevindt zich in Sassenheim aan de Wilhelminalaan.

Geschiedenis en etymologie[bewerken]

Etymologie[bewerken]

De oudste vermelding van Voorhout is een brief die stamt uit 988. In die brief staat dat graaf Dirk II van Holland de kerk van "Foranholte" (de oude naam van Voorhout) schenkt aan de abdij van Egmond. Het tweede deel van de naam -holte of -hout is een verwijzing naar het duingebied dat toen zeer bosrijk geweest moet zijn en waar aan de randen nederzettingen verrezen, zoals bijvoorbeeld ook Noordwijkerhout en Sassenheim. In deze tijd maakte men onderscheid tussen een "woud" voor een laagstammig - en dus voor de mens onbegaanbaar - bos, en een "hout" voor een hoogstammig bos. Deze hoogstammige bossen zijn typisch voor de zandgronden van de Hollandse kust. Aan de voorzijde van zo'n bos ontstond dus Voorhout, maar ook het nabijgelegen Noordwijkerhout verwijst naar de aanwezigheid van dit bos, even als Holland, dat van holtland komt, oftewel houtland.[2]

Oudste vindingen[bewerken]

Ver voor 988 hebben er echter ook al mensen geleefd in de streek die gevormd werd door de bewoonbare en begaanbare strandwal. Er zijn bijvoorbeeld enkele Romeinse munten gevonden - die naar schatting zo'n 2000 jaar oud zijn - en In 1907 werden er in de buurt van de Rijnsburgerweg achttien bronzen bijlen en één beitel gevonden. Deze werden geschat zo'n 3500 jaar oud te zijn en worden nu bewaard in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden.

Middeleeuwen[bewerken]

Een 19de-eeuwse afbeelding van een middeleeuws Slot Teylingen

Vanaf 1150 begonnen de edelen van Teylingen een voorname rol te spelen in de streek. Het Slot Teylingen werd een regelmatige verblijfplaats voor de Hollandse graven en gravinnen. De meest bekende van deze is Jacoba van Beieren, die van 1417 tot 1433 gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen was. Eeuwenlang blijft Voorhout echter met zijn bebouwing een speldenknop op de landkaart; in 1514 staan er maar 40 huizen in Voorhout.

Moderne tijd[bewerken]

In 1657 werd de Leidsevaart gegraven, die van Haarlem naar Leiden loopt. Hierdoor begint Voorhout langzaam te groeien, vanwege deze goede locatie tussen twee steden. In 1842 wordt ook de spoorlijn Haarlem-Leiden geopend en Voorhout krijgt hier twee stations op. In 1900 heeft Voorhout zo'n 2000 inwoners. De meeste mensen verdienen hun geld met de bloembollen. Dit bleef zo tot de Tweede Wereldoorlog.

Voorhout als groeiende woonkern[bewerken]

In 1960 wonen er ongeveer 5.000 mensen in Voorhout en in 1988 zijn dat er 9.360. Die groei wordt veroorzaakt door het ontstaan van de nieuwe woonwijk Oosthout aan de oostkant van het spoor. In 1997 krijgt Voorhout voor het eerst sinds 1944 weer een station. Door verdere nieuwbouw stijgt het aantal inwoners nog meer. Op 1 januari 2018 heeft Voorhout 16.220 inwoners en dit zal de komende jaren alleen nog maar verder stijgen vanwege de afronding van de nieuwe woonwijk Hooghkamer.

Tegenwoordig is er nog maar een klein deel van de bevolking werkzaam in de bloembollenteelt. Het grootste deel van de mensen werkt niet meer in Voorhout.

Gemeentelijke fusie[bewerken]

Op 1 januari 2006 fuseerden Warmond, Sassenheim en Voorhout in de nieuwe gemeente Teylingen, die per 1 januari 2019 zo'n 37.061 inwoners heeft.

Randweg[bewerken]

De potentiële randweg in Voorhout

Voorhout heeft een halve randweg, die wordt gevormd door de Teylingerdreef (of Zuidelijke Randweg) en de nieuwere Bollendreef in nieuwbouwwijk Hooghkamer. De Teylingerdreef vormt de zuidoostelijke grens van de nieuwbouwwijken Oosthout en Hoogh-Teylingen en de oostgrens van het nieuwste nieuwbouwwijkje Engelse Tuin. Na het kruispunt met de Jacoba van Beierenweg begint de Bollendreef, die de noordgrens van de nieuwbouwwijk Hooghkamer vormt.

Tussen de laatste rotonde van de Bollendreef en de Leidsevaart (of N444) moet vanaf 2020 begonnen worden met de het aanleggen van de Noordelijke Randweg, die onder andere een groot deel van de verkeersdruk van de Oosthoutlaan moet overnemen en ook de deuren open zet voor het autovrij en winkelvriendelijker maken van de Herenstraat.[3]

Bekende Voorhouters[bewerken]

Geboren in Voorhout[bewerken]

Beroemde inwoners[bewerken]

Verenigingen[bewerken]

Sportverenigingen[bewerken]

Muziekverenigingen[bewerken]

Scouting[bewerken]

Overig[bewerken]

Scholen[bewerken]

Basisonderwijs[bewerken]

Voortgezet onderwijs[bewerken]

Kerken[bewerken]

De Kleine Kerk

Wijken en buurten[bewerken]

Voorhout bestaat uit verschillende wijken, die officieel 'buurten' heten. Voor een volledig overzicht van alle wijken en buurten in Teylingen, zie wijken en buurten in Teylingen.

Statistische buurten van het CBS:

 • Voorhout (Oude deel van het dorp aan westkant van spoor)
 • Oosthout
 • Hoogh-Teylingen
 • Toegangsweg
 • 's-Gravendamseweg
 • Verspreide huizen Voorhout

Buurten en bijbehorende bouwperiodes in de nieuwbouwwijken van Voorhout:

 • Bloemenbuurt, Oosthout (1985-1992)
 • Kruidenbuurt, Oosthout (1985-2000)
 • Vissenbuurt, Hoogh-Teylingen (1996-1998)
 • Schoutenbuurt, Hoogh-Teylingen (1986-2006)
 • Componistenbuurt, Hoogh-Teylingen (1995-2016)

Verder wordt er in het noorden van Voorhout sinds 2012 gebouwd aan nog een nieuwbouwwijk: Hooghkamer. Deze wijk bestaat uit de fases 'Lint' (deels onderdeel van de Componistenbuurt), 'Dorp', 'Park' en 'Singels'.

Fotogalerij[bewerken]

Monumenten[bewerken]

In Voorhout staan verschillende rijksmonumenten zoals:

Zie ook:

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Referenties[bewerken]

 1. CBS Statline, Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 27 juli 2018, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen
 2. (nl) Reinsma, Riemer, Namen op de kaart: oorsprong van geografische namen in Nederland en Vlaanderen. Atlas Contact, Uitgeverij (2011-04-19). ISBN 9789045017945.
 3. https://www.teylingen.nl/noordelijkerandweg.html