Het Overbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het Overbosch
Ingang van het Overbosch
Locatie Voorhout, Vlag Teylingen Teylingen, Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland, Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 13′ NB, 4° 29′ OL
Oppervlakte 2,5 ha
Beheerder Stichting Vrienden van het Overbosch
Detailkaart
Het Overbosch (Zuid-Holland)
Het Overbosch

Het Overbosch is een park of bosgebied in Voorhout, gemeente Teylingen. Het huidige gebied is circa 2,5 hectare groot. Het bos ligt in de driehoek tussen De Leidse Vaart en de Rijnsburgerweg.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Overbosch heeft een geschiedenis die teruggaat tot begin 1600. In die tijd strekte de Wildernisse van Hollandt zich uit van Alkmaar tot Leiden. Door de aanleg van weiden, akkers, kap, drooglegging, wegen en bebouwing is van dat grote gebied nog weinig over. Slechts twee stukken resteren: het 'Keukenhofbos', dat deels eigendom is van Stichting Landgoed Keukenhof en deels in bezit van het Zuid-Hollands Landschap, en het Overbosch.

Vroeger werden er in het Overbosch missen opgedragen en processies gehouden door de broeders van het kleinseminarie Hageveld en na 1923 van de Bisschoppelijke Nijverheidsschool.

Flora en fauna[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat Het Overbosch al lang bestaat, staan er veel oude, grote bomen. Bijzondere soorten zijn de moerascypres en de treurbeuk. Er komen veel paddenstoelsoorten voor, in de herfst is onder meer de grote oranje bekerzwam te vinden. De grote bonte specht wordt regelmatig gezien en er komen vleermuizen voor, waaronder de rosse vleermuis.

Vrienden[bewerken | brontekst bewerken]

Ruimtelijke plannen bedreigden in 2011 het voortbestaan van het Overbosch. De provincie Zuid-Holland wilde op de Nagelbrug een rotonde aanleggen die ten koste zou gaan van een kwart van het gebied.[1] Na protesten van de bevolking werden deze plannen drastisch aangepast waardoor het park behouden kon blijven. De 'Stichting Vrienden van het Overbosch', opgericht op 29 december 2011, sloot in februari 2012 een beheerovereenkomst met de gemeente Teylingen die eigenaar is van het gebied. In januari 2017 werd een nieuwe beheerovereenkomst gesloten, nu voor tien jaar. De 'Stichting Vrienden van het Overbosch' participeert in het Nationale Park Hollandse Duinen.[2]

In 2017 ontving het Overbosch de HKV Restauratieprijs van de Historische Kring Voorhout. 'Als blijk van waardering voor de manier waarop het historische bos in de afgelopen jaren is behouden, onderhouden en verbeterd'.[3]

In 2017 werd de vlag van het Nationaal Park Hollandse Duinen bij het Overbosch gehangen. Als eerste locatie in de Duin- en Bollenstreek en zelfs het noordelijke deel van Zuid-Holland.

De Stichting Vrienden van het Overbosch kreeg in 2017 de Teylinger Waarderingsprijs uitgereikt als eerste Voorhoutse organisatie. Deze Teylinger Waarderingsprijs werd verstrekt vanwege de succesvolle jaarlijkse activiteiten: "Kunst in 't Overbosch" en "Kunst voor Kids". Beide evenementen vinden sinds 2013 elk jaar in het derde weekend van augustus plaats.

In 2018 werd het Overbosch opgenomen in de Boerhaave fiets- en wandelroute 'Van de wieg tot het graf; langs het werk, de huizen en tuinen van Herman Boerhaave', die loopt tussen Voorhout, Oegstgeest en Leiden.

April 2020 toonde een CROW onderzoek aan, dat de kwaliteit van het groen wordt gewaardeerd als A+.

Juli 2020 werd de bloemenweide geopend.

Joep Derksen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste voorzitter, Joep Derksen, voltooide zijn tweede termijn in 2020 en ontving de Zilveren Barensteel van de gemeente Teylingen.[4] Hij werd dat jaar als voorzitter opgevolgd door Marianne van der Voort.

Derksen bleef als Ambassadeur voor de Stichting Vrienden van het Overbosch actief. Onder zijn leiding werd in 2022 de vijver in het Overbosch aan twee kanten uitgegraven. Hierdoor ontstond er een directe verbinding met de Leidsevaart en de Rijnsburgerwegsloot en kwam er weer doorstroming in het water. De vernieuwde vijver wordt de Blauwe Long van het Overbosch genoemd. Met de realisatie van de Blauwe Long in 2022 werd een voorbereidingstraject van acht jaren succesvol afgerond en kreeg het Overbosch een vernieuwd uiterlijk met een verbeterde biodiversiteit.

Als dank voor al zijn werk als voorzitter van de Stichting Vrienden van het Overbosch en als projectleider voor de Blauwe Long kreeg een van de drie nieuwe bruggen in het Overbosch de naam 'Joep Derksen Brug'.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Overbosch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.